BOJA PODOČNJAKA OTKRIVA OD ČEGA BOLUJETE: Obratite pažnju da li su žuti, tamni ili natečeni

Autor: Republika

Lifestyle

30.01.2021

00:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro ih pogledajte...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Tamni kolutovi oko očiju nisu samo estetski problem. Oni najčešće pokazuju u kakvom stanju je organizam. Činjenica je da podočnjaci mogu da budu nasledni. U tom slučaju, istraživanja su otkrila da se oni pojavljuju već u mladosti, najčešće u 24. godini. Međutim, ako se oni pojave kasnije, pogotovo posle 50. godine, onda definitivno telo šalje signal da je narušena neka funkcija ili je reč o nekom nedostatku, piše Magazin Novosti.

Već po boji i obliku podočnjaka može da se nasluti koji organi u telu "pate". Stručnjaci objašnjavaju da su podočnjaci anemičnih osoba tamni, bubrežnih bolesnika natečeni, a onih sklonih alkoholu ljubičasti.

Anemija

Ako vam se tamni kolutovi ispod očiju zadržavaju duže vreme i pretvaraju se u obešene tamne kesice, krajnje je vreme da proverite krvnu sliku. Studija objavljena u časopisu Indian Journal of Dermatology pokazala je da je od 200 pacijenata polovina s podočnjacima imala anemiju zbog nedostatka gvožđa. Ovo stanje je gotovo izvesno, ako uz podočnjake imate i glavobolju, umor, lošu koncentraciju, slabije pamćenje... Inače, podočnjaci kao rezultat anemije nastaju jer krvne ćelije nisu u stanju da snabdevaju tkiva kiseonikom, uključujući i ona ispod očiju, piše Magazin Novosti.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Bubrezi

Podočnjaci koji su otečeni najčešći su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva oko očiju, a ako su tamni, reč je o povećanom prodoru krvi van zidova krvnih sudova u tkivo gde se razgrađuje. Zbog svega toga koža na tom mestu postaje hiperpigmentisana, a pošto je reč o prirodnom udubljenju ispod oka, ono liči na tamni kolut. Takvi podočnjaci ukazuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška vode u organizmu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žućkasti podočnjaci

Kada se oko očiju uz podočnjake pojavljuju i žućkaste masne naslage znači da patite od visokih vrednosti holesterola u krvi. Nazivaju se ksantelazme i nalik su malim gnojnim plikovima. Mogu da upućuju i na ozbiljne poremećaje u radu jetre i štitne žlezde.

Alergija

Alergije i suve oči takođe mogu da doprinesu pojavi podočnjaka. Kada postoji alergijska reakcija, telo oslobađa histamine, što može da prouzrokuje svrab i crvenilo u očima. To dovodi do čestog trljanja očiju, povećavajući iritaciju, oticanje i pojavu tamnih krugova na već istanjenoj koži oko očiju.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E.D.
Foto: Ilustracija

Cigarete i alkohol

Pušenje i unos alkohola mogu da povećaju podočnjake i to zbog dehidratacije kože. Naime, ispijanje alkohola dovodi do širenja krvnih sudova ispod očiju, čineći podočnjake vidljivijima. S druge strane, ugljen-monoksid u cigaretama lišava kožu kiseonika, što može učiniti da izgleda tamnije na mestima gde je koža tanka, poput predela oko očiju.

Nedostatak san

Zbog nedostatka sna koža može da izgleda bledo. Time, krvni sudovi ispod kože postaju vidljiviji i javljaju se podočnjaci. U ovom slučaju lek je samo više kvalitetnog sna. Spavanje može da pomogne da se podočnjaci ublaže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading