VEROVALI ILI NE: I očevi pate od postporođajne depresije!

Autor: Mediji, Republika

Lifestyle

17.01.2021

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova istraživanja iz Švedske pokazala su da sve više novih očeva pati od postporođajne depresije, ali i da njihovo stanje većinom prolazi bez lečenja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Iscrpljenost, dramatične promene životnog stila i povećano izdvajanje vremena, energije i finansijskih sredstava samo su neki od uzroka postporođajne depresije, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Nakon što postanu očevi, muškarci takođe proživljavaju hormonalne promene, iako ne toliko značajne kao kod žena.

Istraživači u Švedskoj proveli su intervju s 447 novih očeva i utvrdili da standardizirani upitnik za utvrđivanje postporođajne depresije koji se koristi za žene ne obuhvaća sve simptome koji su česti kod muškaraca. Naime, ispitanici su naveli simptome kao što su iritacija, nemir, slaba tolerancija na stres i nedostatak samokontrole. Uz to, istraživači ističu da većina novih očeva nije niti proveravana na mogućnost stanja postporođajne depresije.

 

Depresija kod mladih očeva

 

Švedski naučnici razvili su novu metodu kojom mogu identificirati očeve koji se bore s mogućom depresijom. Koristeći novu metodu, uočili su značajne simptome depresije kod čak 27 % dobrovoljno ispitanih očeva. Jednako zabrinjavajući nalaz ukazuje na jako mali postotak tih očeva koji su potražili savet ili pomoć.

Govoriti ljudima da si depresivan je tabu jer se od tebe, kao novog roditelja, očekuje da budeš sretan i pozitivan

Čak trećina depresivnih očeva iz provedenog istraživanja izjavila je da su razmišljali o samopovređivanju, bez da su to poverili svom doktoru. Velika većina depresivnih očeva, njih 83% nije s nikime podelila istinu o svome (depresivnom) stanju. 

Lečenje depresije

Uz činjenicu da su muškarci manje skloni potražiti pomoć kada je reč o mentalnim poremećajima, švedski istraživači smatraju kako bi se promatranje stanja novih roditelja trebalo produžiti iznad prvih 12 meseci života novorođenčeta. To predlažu i zato što retko koji otac potraži pomoć u ranim fazama depresije.

Za muškarce koje muči postporođajna depresija, naučnici preporučuju da povere svojim partnerima i bližnjima sve što ih muči – i dobro i loše. Uz to, kada se zahtevi roditeljstva čine nemogućima za podneti, potrebno je potražiti pomoć doktora ili terapeuta.

 

 

Stigma da bi muškarci trebali ignoristati svoje osećaje više ne vredi – kada se pojave prvi simptomi depresije, potrebno je delovati. Uz profesionalnu ili pomoć najbližih, postporođajna depresija može se pravovremeno kontrolisati.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading