MISLITE DA STE IZGUBILI ČULO MIRISA I UKUSA? Doktori kažu da uradite TEST sa ovih 5 namirnica!

Autor: magazin.novosti.rs, Republika

Lifestyle

09.01.2021

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se dogodi da ne osećate ukus i miris nekih namirnica, ne paničite odmah, ne mora nužno da znači da imate koronu!

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Iako čak 77 odsto obolelih od korone izgubi čulo mirisa i ukusa, treba imati u vidu da to ne mora da bude siguran pokazatelj zaražavanja Kovidom-19.

Ipak, ako ne osećate ukus i miris određenih namirnica, to bi mogao da bude znak za uzbunu.

Stručnjaci napominju da su namirnice pomoću kojih najbolje može da se testira čulo ukusa i mirisa - kafa, beli luk, pomorandže, limun i šećer.

Redovno testiranje čula mirisa može da ukaže na kovid 19 pre nego što se pojavi ijedan simptom, a za to mogu da posluže brojni proizvodi poput kafe, parfema, bosiljka, ruzmarina, paste za zube sa mirisom mentola, ruža.

Pouzdaniji od testa

Kod 44 % ispitanika je gubitak čula bio pouzdaniji znak korone od  testa. Nauka još nema odgovor da li će i u kojem broju slučajeva gubitak ovog čula, možda, biti trajan.

Naučnici, međutim, napominju da miris može da bude oštećen kod osoba koje imaju Parkinsonovu ili Alchajmerovu bolest, pa bi takvi testovi mogli da podstaknu lekare da ispitaju i mogućnost postojanja tih neurodegenerativnih bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading