Uhvatio vas je GRČ u nozi? Nekoliko TRIKOVA će vam pomoći da se odmah rešite ove tegobe

Autor: dnevno.hr, republika.rs

Lifestyle

31.12.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno vam se više puta u životu desilo da ste osetili grč u nozi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali, kada se dešava ovo grčenje mišića?

To se događa kada živci koji nose signale u naše mišiće pošalju previše tih signala odjednom, što uzrokuje grčenje mišića na nezgodan način, a to zna da bude vrlo bolno.

Grčevi se najčešće javljaju kad dugo sedite ili ležite.

Srećom, potpuno su bezopasni. U retkim slučajevima takvi grčevi mogu biti indikatori ALS-a, poznatim još pod imenom Lou Gerigova bolest.

Ono što može da vam pomogne kada osetite grč u nozi je stavljanje toplih obloga, kako bi spazam popustio, kao i tuširanje toplom vodom i lagana masaža zahvaćenog mišića.

Takođe, kako biste sprečili ovu pojavu unosite u organizam i namirnice bogate kalijumom i magnezijumom.

Ukoliko imate grč u nozi trebalo bi da pokušate da ustanete, a ako je moguće šetajte.

Grč u stopalu

Rukom podignite i povucite sebi prste bolnog stopala. Kad bol počne da popušta, povucite ka sebi celo stopalo. Tako ćete istegnuti mišiće koji se grče.

Dok sedite, izravnajte nogu i istežite stopalo prema kolenima. Možete iskoristiti i peškir, tako da ga stavite preko vašeg stopala i povlačite oba kraja lagano prema kolenu.

Grč u listu

Rukom povucite sebi stopalo noge koja se grči, tako da koleno savijete i podignete od podloge. Na taj način vlakna mišića lista kreću da se istežu.

U trenutku kad vas noću probudi bolni grč, možete i da gurate taban o zid, ili ogradu kreveta. Važno je da se list izduži. Zatim opružite celu nogu, pa u tom položaju sačekajte da se situacija vrati u normalu.

Kako da sprečite pojavu grčeva?

Svako veče, pre spavanja treba da istegnete mišiće i razgibate zglobove i tetive. Vežbe za istezanje nogu dovoljno je da radite samo tri minuta pre odlaska u krevet. Ukoliko grč ipak zgrabi vašu nogu tokom noći, potrebno je samo da ponovite vežbe. Takođe pomaže i uobičajena reakcija – skok iz kreveta i šetnja po sobi će smanjiti napetost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading