NIPOŠTO NE KOMBINUJTE OVE NAMIRNICE: Pogledajte listu "PAROVA" koji su ubitačni za vaša creva!

Autor: Republika

Lifestyle

23.12.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta sa čim nikako ne ide? U nastavku saznajte odgovor na to pitanje...

RepublikaFoto: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Foto: Ilustracija

Najteži deo stvaranja uravnotežene ishrane je sposobnost međusobnog kombinovanja namirnica. Neke se zajedno pretvore u pravi par moći i međusobno poboljšavaju korisna svojstva, a neke, naprotiv, ometaju apsorpciju hranljivih sastojaka, mogu izazvati nelagodnost u crevima i izazvati višak kilograma.

Koje kombinacije proizvoda treba izbegavati?

Hleb i džem

Hrskavi tost sa mirisnim džemom zvuči kao savršen doručak, ali nutricionisti se ne slažu. Dvostruka porcija ugljenih hidrata, uz gotovo potpuno odsustvo proteina i masti, izazvaće skok šećera u krvi, što će dodatno povećati apetit i značajno povećati rizik od prejedanja. Pored toga, ova kombinacija hrane je teško svarljiva i može prouzrokovati nadimanje i težinu u stomaku.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Kafa i hrana bogata gvožđem

Loše vesti za ljubitelje doručka sa kajganom i šoljom kafe su da se ne preporučuje konzumiranje ovih proizvoda u jednom obroku. Polifenoli i tanini koji se nalaze u kafi sprečavaju da telo apsorbuje gvožđe. Nedostatak ovog elementa izaziva hronični umor, pa čak i srčane probleme. Kafa je istovremeno bogata mnogim korisnim kiselinama i antioksidantima, pa je ne bi trebalo potpuno napustiti - samo je pijte odvojeno od hrane.

Vino i desert

Uprkos činjenici da mnogi restorani imaju vina koja se u osnovi poslužuju uz deserte, ova kombinacija je veoma štetna za varenje. Pored toga, kombinacija alkohola i šećera izaziva nagli porast nivoa glukoze u krvi, povećava stres i dovodi do viška kilograma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading