Kako pravilno kombinovati KOZMETIČKE SASTOJKE: Ovo nikako ne treba mešati!

Autor: lepotaizdravlje, Republika

Lifestyle

05.12.2020

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Kad je u pitanju nega kože, ključno je da obratite pažnju na sastojake svih preparata koje koristite!

Foto: Ilustracija

Neki se međusobno dopunjuju i potpomažu, dok druge ni u kom slučaju ne treba kombinovati. Kako znati šta sa čim ide?

Salicilna kiselina + niacinamid

Salicilna kiselina leči akne uklanjajući ulje i ostatke mrtvih ćelija kože iz pora. Problem je što ona može dovesti do iritacije, pa je treba upariti sa nečim umirujućim. Niacinamid (poznat i kao vitamin B3) je sjajno protivupalno sredstvo koje pomaže u ublažavanju iritacija. Nakon tonika sa salicilnom kiselinom, najbolje je da na lice nanesete serum sa niacinamidom.

Vitamin C + vitamin E

Vitamin C je moćni antioksidans koji štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima (glavni krivac za vidljivo starenje kože). Od ključne je važnosti za proizvodnju kolagena, koji koži daje potporu i jedrinu sprečavajući nastanak bora. Kad se upari sa vitaminom E, vitamin C postaje čak četiri puta delotvorniji. Kombinacija tih vitamina povećaće zaštitu kože i smanjiti oštećenja izazvana UV zracima.

Foto: Photo by kevin laminto on Unsplash
Foto: Ilustracija

Retinoidi + ceramidi

Retinoidi ujednačavaju boju tena i  sprečavaju bore, ali poznato je i da isušuju kožu. Zato ih treba koristiti u kombinaciji sa ceramidima: nanesite hidratantnu kremu koja ih sadrži, pa retinoid, a zatim ponovo hidratantnu kremu. Tako ćete pomoći da retinoid prodre dublje u kožu, a ujedno ćete izbeći njeno isušivanje. Ceramidi su lipidi koji imaju zaštitnu ulogu (čuvaju vlažnost kože), ali tokom vremena se njihova količina smanjuje. Korišćenje kozmetike koja ih sadrži pomoći će da se ovaj ćelijski lepak obnovi.

Mešanje sastojaka protiv akni

Vitamin C nikada ne treba koristiti u kombinaciji sa benzoil-peroksidom jer će ga on destabilizovati. Umesto da ih koristite jedno za drugim, sredstvo za čišćenje nanesite noću, a vitamin C tek ujutro.

Dvostruki piling nije dobra ideja

Dupliranje sastojaka za piling poput retinola i hemijskog pilinga može izazvati ljuštenje, crvenilo, pa čak i opekotine. Da biste to izbegli, glikolnu ili salicilnu kiselinu koristite dva puta nedeljno, ali ne iste noći kada koristite retinol. Izuzetak je mlečna kiselina koja je hidratantnija od ostalih.

 

Ne preterujte sa aktivnim sastojcima

Ukoliko preterujete, čak i ono što je dobro, postaće loše. Sredstvo za čišćenje sa glikolnom kiselinom ne treba upariti sa kremom koja je sadrži jer ćete tako sigurno izazvati iritaciju kože, crvenilo i perutanje. U kozmetici, više ne znači bolje.

Komentari (0)

Loading