Da li je moguće uneti previše vitamina D u organizam?

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Lifestyle

15.11.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da je za zdravlje našeg organizma neophodan dovoljan unos vitamina, najpre putem odabira adekvatnih namirnica, a ponekad i putem određenih suplemeneta koji se koriste kao dodatak ishrani.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vitamin D često nazivaju i "vitaminom sunca" jer se stvara u telu tokom izlaganja sunčevoj svetlosti. Međutim od oktobra do marta, kako dani postaju kraći i tmurniji neophodno je da unosimo ovaj vitamin u obliku određenih suplemenata, i putem hrane poput masne ribe, crvenog mesa, mleka i jaja.

Nedostatak vitamina D može dovesti do deformacija kostiju kod dece ili bolova u kostima kod odraslih.

- Ovaj vitamin je telu potreban da bi se borio protiv bezbroj zdravstvenih problema, a nedavna istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može biti faktor koji doprinosi respiratornim infekcijama poput kovida 19 - kaže nutricionistkinja Elizabet Stjuart

Elizabet je primetila da je veoma teško dobiti vitamin D samo ishranom, jer masna riba, pečurke i druga hrana koja sadrži vitamin sadrže vrlo mali nivo hranljivih sastojaka.

- Zbog toga je toliko važno, posebno u ovo doba godine, baviti se dopunjavanjem vitamina D i ove vesti treba da podstaknu ljude da to dodatno istraže - savetuje ona.

Koliko vitamina D nam je potrebno?

Preporučuje se dodavanje 10 mirkograma vitamina D dnevno od oktobra do marta, tokom tamnijih meseci.

- Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima, što znači da ga za najbolju apsorpciju treba konzumirati sa hranom bogatom masnoćama - kaže Elizabet.

Bebama do 1 godine potrebno je 8,5 do 10 mikrograma vitamina D dnevno.

Deci od 1 godine i odraslima je potrebno 10 mikrograma vitamina D dnevno.

Mikrogram je 1.000 puta manji od miligrama (mg).

Da li je moguće uneti previše vitamina D?

Možete uneti previše vitamina D i to može biti opasno.

Svetska zdravstvena organizacija objašnjava da konzumiranjem previše dodataka vitamina D može doći do prevelike količine kalcijuma u telu. Ovo može oslabiti kosti, te oštetiti bubrege i srce.

Svi odrasli i deca uzrasta između 11 i 18 godina nikada ne smeju da konzumiraju više od 100 mikrograma vitamina D dnevno.

Deca starosti između jedne i 10 godina ne bi trebalo da konzumiraju više od 50 mikrograma dnevno, a novorođenčad mlađa od 12 meseci ne bi trebalo da uzimaju više od 25 mikrograma dnevno.

Ako vam je lekar preporučio da uzmete drugu količinu od gore preporučene, sledite njegov savet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading