NEMAJU SAMO HRANA I PIĆE ROK UPOTREBE: Ovo može da vas košta zdravlja, a to nemajte pojma

Autor: Kurir, Republika

Lifestyle

09.11.2020

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad pomislimo na rok trajanja, obično podrazumevamo hranu i piće, ali postoji puno više stvari u domaćinstvu čiji životni vek nije "zauvek".

RepublikaFoto: pixabay.com

Otkrijte koje su one te što biste već danas trebalo baciti.

Auto sedišta

 

Auto sedište doslovno može spasti život vašeg deteta, pa bi trebalo da je ispravno instalisano i da vodite računa ne prođe rok trajanja. Da, auto sedišta za deci imaju datum trajanja i obično je istaknut na dnu sedišta. Dugovečnost auto sedišta zavisi od datuma proizvodnje i marki, a najčešće trajaju od šest do deset godina.

Motorno ulje 

 

Nema ništa loše u tome da imate zaliha motornog ulja kad vidite akciju ali imajte na umu da ono obično gubi svoja svojstva nakon pet godina. 

 

RepublikaFoto: pixabay.com

Kesice čaja

 

Ako pijete čaj samo kad ste bolesni, kesice čaja možda neće biti toliko snažne kao kad su bile sveže, kažu stručnjaci. Iako čaj neće nužno pokvariti, prema proizvođačima može izgubiti kvalitet nakon otprilike dve godine.

 

 

Sprej protiv insekata 

Nemojte se šokirati ako ipak završite sa ubodima komaraca nakon što se poprskate sredstvom protiv insekata koje ste kupili pre nekoliko godina. Sve dok ga čuvate od velike vrućine ili hladnoće, trajaće oko tri godine. Nakon toga proizvod se počinje polako razgrađivati.

 

Sunčane naočare 

 

Ne zamarajte se traženjem malenog datuma utisnutog na vašim naočarama - nećete ga pronaći. Ali bilo bi korisno da možete. Osim što štite oči od sunčeve svetlosti, sunčane naočare blokiraju štetne UV zrake koje bi mogle uzrokovati rak ili mrenu, a rok trajanja najčešće je nakon nošenja 2 godine.

Boja 

 

Velik broj ljudi u garaži čuva ostatke boje od krečenja. Verovatno na njima nećete vidjeti datum isteka, ali to ne znači da možete očekivati ​​da ćete videti iste rezultate kad ih ponovno upotrebite. Zapravo, stručnjaci preporučuju bacanje bilo koje boje koja stoji otvorena dve do četiri godine. Neotvorena boja na bazi ulja ostaće dobra oko 15 godina, a boja na bazi lateksa ostaje dobra oko deset godina. Bez obzira na vreme, uvek bacite boju koja je isušena ili sadrži komade.

 

 

Pasta za zube 

 

Pasta za zube nije dobar kandidat za skladištenje, iako rok trajanja zavisi od proizvođača i marki. Na primer, pojedine paste su dobre samo dve godine od datuma proizvodnje.

 

Sapun 

 

Očekujete da će vas sapun očistiti, ali možda neće učiniti sjajan posao ako je prošao svoje najbolje godine. Neki tvrde da  sapuni imaju rok trajanja, ali onima koji nemaju, stručnjaci preporučuju da ih čuvaju najviše tri godine. Znakovi starog sapuna uključuju suvoća i pukotine.

Patike za trčanje 

 

RepublikaFoto: Pixabay.com/stevepb

Što više vežbate, to se amortizacija više troši, što znači da nećete moći trčati tako dobro i može se povećati rizik da se povredite. Većina preporučuje zamenu para nakon što ste u njima pretrčali 300 do 600 kilometara.

Kacige 

 

Kao jedina stvar koja stoji između vas i gadne ozlede glave, kaciga mora biti u vrhunskom stanju. Ali stara kaciga koja je bila izložena raznim vremenskim uslovima možda neće pružiti zaštitu koja vam je potrebna. So u znoju može nagrizati materijale kacige, a sunce uzima danak i na plastici. Ozbiljni biciklisti i motoristi bi trebalo svake dve godine da zameniti kacigu, dok oni koji je nose povremeno mogu pričekati do četiri godine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading