Ušna mast otkriva mnogo o našem zdravlju: Evo šta znači ako je imate u većim količinama!

Autor: telegraf.rs, Republika

Lifestyle

08.11.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studija koja je obuhvatila 37 učesnika pokazala je da se nakupljanje stresa kortizola može meriti na osnovu masnih sekreta ušnog kanala. Ovo bi moglo otvoriti vrata boljim načinima dijagnostikovanja psihijatrijskih stanja, uključujući i depresiju, ističe autor studije dr Andreas Heran-Vives.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktor je želeo da vidi kako i da li se hronični nivo kortizola kod pacijenata može meriti posmatranjem tkiva u telu u kojem se akumulira. Prethodno je proučavao da li se kortizol može meriti iz folikula dlake, a da bi se to uradilo potrebno je 3cm kose koji malo ko želi da izgubi.

- Čini se da su nivoi kortizola u ušnom vosku stabilniji. Hormoni i druge supstance se vremenom čuvaju u cerumenu koji nam je pokazao više nivoe kortizola nego uzorci kose - ističe.

On je takođe razvio novu vrstu brisa koja neće oštetiti bubnu opnu.

Kortizol je poznat i kao hormon stresa, a kada šalje alarme u mozak kao odgovor na stres, može uticati na gotovo svaki sistem u telu, od imunološkog sistema do probave i spavanja. Ali, njegova uloga u poremećajima, uključujući anksioznost i depresiju još uvek nije u potpunosti shvaćena.

 

 

 

Dr Heran-Vives, psihijatar sa Univerziteta u Lodonu želi da razme na šta povišeni ili sniženi nivoi koritola mogu kazivati. U teoriji, on smatra da bi ljudi sa simptomima mentalnog poremećaja mogao da se testira nivo kortizola, što bi pomoglo u određivanju dijagnoze.

- Dobra dijagnoza je jedini način da se obezbedi pravi tretman - ističe on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading