Ovih 5 grešaka prave svi parovi, a mogu biti fatalne

Autor: opusteno

Lifestyle

01.11.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zašto se vas dvoje još uvek upuštate u rasprave koje nikuda ne vode? Da li vam je to samo navika ili priroda vaše ličnosti? Ako ste rešili da ubuduće izbegnete igru gluvih telefona, sledite sledeća uputstva...

RepublikaFoto: pixabay.com

Vi i vaš muškarac mislite da poznajete jedno drugo i spolja i iznutra. Ili se barem trudite da se međusobno spoznate. Ali, čak i najusklađeniji parovi mogu da odu na pogrešnu stranu. Mnogi parovi, ne znajući, imaju lošu komunikaciju, kaže dr Stiv Stivens, psiholog i autor knjige Lost in Translation. Smetnje u komunikaciji su nekada toliko suptilne da često ne dovode do konflikta u prvom momentu, ali ako se učestalo ponavljaju, mogu da učine da se veza raspadne.

Da biste izbegli ove zamke, prvo morate da ih prepoznate. Zbog toga smo prepoznali pet najčešćih zamki, čak i među najskladnijim partnerima. Iskoristite savete naših eksperata kako biste izbegli krahove u konverzaciji... i dosegli nivo totalne bliskosti.

Greška 1 - Informacija je izostavljena

Evo prvog primera greške u konverzaciji: Spomenuli ste vašem momku da biste voleli da isplanirate večeru sa prijateljima sledećeg četvrtka. Ali ga niste, kako to obično biva, obavestili gde, u koje vreme i ko tačno dolazi. Nenamerno, jer kada ste sa nekim dugo zajedno smatrate da se određene stvari podrazumevaju. Esencijalno, vi povlačite grube linije, nesvesno očekujući da će vaš partner biti u stanju da dopuni detalje. Naravno, kasnije, na njegovo: Aha, večera - vi izludite.

Način na koji parovi međusobno razgovaraju je bitno različit od načina na koji pričaju sa prijateljima, naglašava Stivens. Izostavljaju ključne informacije, jer su toliko navikli da budu zajedno da o sebi razmišljaju kao o jednom entitetu ili misle da će njihov dečko ili devojka razumeti i ono što je neizgovoreno. A onda, kada se to ne dogodi, osećanja su povređena, ljudi se osete ignorisanim... pojavljuju se sve vrste problema. Pad u vezi je izvestan, ali kada ste ga jednom svesni, lako možete da izbegnete lošu situaciju.

Prvo, budite otvoreni kada prenosite važne informacije svom dečku - onako kao što biste to učinili u priči sa bilo kim drugim. A, kada vam on nešto kaže, ispitujte dalje umesto da prihvatite sve tako kako je. Kada je reč o bitnim stvarima, razgovarajte o njima sa svojim partnerom. Pošaljite mu čak mejl ili SMS, kako biste bili sigurni da zna sve detalje.

Greška 2 - Neusklađen tajming

Ponekad, sve što je potrebno da žene znaju jeste da je skoro nemoguće diskutovati sa dečkom kada je on ispred TV-a. Možete pomisliti da ga činjenica što tu sedi čini prijemčivom publikom, ali ne - grešite. Muškarci nisu sposobni da se mentalno bave sa više stvari odjednom, kaže Stivens. Kada on gleda TV, zarobljen je vizuelnim stimulansom. U suštini, ostatak njegovog mozga je isključen, tako da ne može čak ni da razgovara.

RepublikaFoto: pixabay.com

S druge strane, možda ste primetili da on pokreće ozbiljne teme baš u trenutku kada se spremate da krenete na posao ili mozda pravite listu troškova. Ne radi se o tome da on ne konstatuje da ste zauzeti; u neku ruku on to i radi namerno. Muškarcima je neprijatno da vode ozbiljne razgovore, tako da će ih započeti baš onda kada ste vi okupirani nečim drugim, objašnjava Stivens. Tako nećete biti toliko fokusirani na njega.

Predvidljivo, birajući pogrešno vreme za priču, završava se pogrešno. Osoba kojoj se dosađuje u pogrešno vreme postaje smorena, a osoba koja je inicirala konverzaciju, oseća se odbačenom, kažu psiholozi. Evo formule dobrog plana za akciju: Pitajte ga nešto tipa: Da li je ovo dobro vreme da popričamo? Želim da saznam da li da rezervišem ono putovanje ili ne. Čemu brifing? Važno je da na pravi način kažete šta je to o čemu biste želeli da diskutujete kako bi vaš partner mogao da odluči da li je to nešto što može da pričeka ili ne. Ako to budete radili dovoljno često, uvidećete da će i on početi da usvaja te navike komunikacije. A, ako želite ozbiljan razgovor sa njim, pokušajte da odaberete vreme kada oboje radite nešto neobavezno i bez dubokog kontakta očima - kao što su vožnja, pešačenje ili kuvanje. Zbog toga što ste uobičajeno uposleni nekom drugom aktivnošću, to je mnogo opuštenije i manje preteće okruženje za njega kako bi vam se otvorio.

Greška 3 - Priča se zahuktava

U nastojanju da ublažimo eksploziju, mi ćemo često napraviti uvod u priču sa: OK, nemoj da odlepiš ili Ovo ti se neće svideti, ali... Priznajte, zar to ne bi i vas dovelo do eksplozije? Umesto da ga pripremite, to će ga samo još više stresirati, uključujući sirenu za uzbunu u njegovom mozgu. A, šta je razlog i zbog čega je tako teško reći šta vam je na umu: Žene vole da se pripreme za problem, da se zagreju za njega, radije nego da se grubo suoče, čak i kada su u pitanju ne tako bitne stvari, objašnjava Stivens. Ali, muškarcima je to signal da se postave u defanzivnu poziciju, i tako se proročanstvo samo od sebe ispunjava. Kada on čuje takvu primedbu, sprema se da se bori sa vama, pa makar to bilo i pozajmljivanje njegovog auta da se ode do prijateljice.

Umesto da mu priređujete scene izjavama kao što je: Pripremi se za loše vesti, probajte sa nežnijim pristupom kao što je: Ovo i nije neka velika stvar, ali da li si raspoložen da idemo na rođendan moje bake ovoga vikenda? Dobićete mnogo pozitivniji odgovor.

RepublikaFoto: pixabay.com

Greška 4 - Pretvara se u monolog

Ovo je stvarno frustrirajuće: Pričate priču svom tipu, i na pola puta, njegove oči se zamagljuju, a vi znate da je on pritisnuo dugme za isključivanje tona. Ne radi se o tome da njega nije briga za ono šta se desilo kada ste izašli prošle subote. Jednostavno, ono što je za vaše prijatelje uobičajena priča, za njega postaje verbalni tornado. Da pojednostavimo, on nije opremljen da percipira detalje. Momci mogu tri minuta da slušaju pažljivo, ali kada se vaši opisi nastavljaju dalje od toga, izgubili ste ga u prevodu, kaže Stivens. Onda neminovno na kraju postajete besni što ne obraća pažnju na vas ili što makar ne klima glavom.

Postoje dva načina da se izborite sa ovim problemom. Prvo, imajte osećaj za činjenicu da on jedino može da vas neometano sluša tačno toliko dugo. Probajte da uhvatite sami sebe kako nastavljate i ubacite pitanje kako biste ga ponovo uključile, predlaže Stivens. Njemu je lako da pobegne kada samo sluša, ali ukoliko ga pre uključite u razgovor, biće prinuđen da bude 100 posto prisutan. Takođe, dodirivanje njegove ruke ili noge, dok mu pričate, fizički je način da se povežete sa njim. (Ali se trudite da budite maksimalno kratki).

Greška 5 - Nema granica

Iskrenost je generalno sjajna stvar, ali je u određenim situacijama precenjena. Dokazi koji to potvrđuju: Ne želite zaista da čujete da vas haljina čini debelom, a i on može da živi bez saznanja da je broj vaših bivših ljubavnika dvocifren.

Parovi čine grešku misleći da moraju da znaju sve jedno o drugom i da nemaju tajni, ali to nije istina, kaže Stivens. Ja to zovem nemarnom iskrenošću kada otkrivate stvari koje nemaju konstruktivnu svrhu i koje će naneti više štete nego koristi. To uključuje i vaše frustracije. Ne moraju sve stvari koje nam smetaju da budu odmah izrečene suprotnoj strani. Ponekad, sitnice mogu da budu uvredljive za vašeg partnera. Zato je bolje da probate da izađete na kraj sa nekim saznanjima i da ih ne saopštavate. Tako da, ako vam se ne dopada njegov novi džemper - pa šta. Vremenom će se i njemu smučiti. I zaista, samo pomislite na ono što je dobro za vas: srećna zajednica u kojoj dobijate jedno drugo, ali ne i svaku najmanju stvar o onom drugom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading