ZAUSTAVITE OPADANJE KOSE NA PRIRODAN NAČIN: Šargarepom sprečite alopeciju!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

31.10.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potajni strah velikog broja muškarca je da će jednog dana izgubiti kosu. Ni žene po tom pitanju nisu ništa bolje jer svako opadanje kose, čak i ako je u granicama normale, one prihvataju tragično. Kosa svakodnevno opada, ali i svakodnevno raste. Onda kada je sve u redu sa zdravljem i hormonima, ovakvo opadanje kose se i neprimećuje. Ako vam dnevno opadne 50-100 dlaka, smatrajte to fiziološkim opadanjem kose.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, ako iz dana u dan primećujete da na vašoj četki ostaje više kose nego što bi trebalo, da vam kosa već izvesno vreme više opada nego što raste, rep vam je mnogo tanji nego ranije kada ga vežete, koža glave vam se bukvalno providi ili vam opadaju celi pramenovi, vreme je da se obratite lekarima. Oni će vam pomoći da zajedno dođete do uzroka opadanja kose. Uzroci mogu biti razni, od nedostatka pojedinih vitamina ili minerala, neadekvatne nege i tretiranja kose do ozbiljnih bolesti.

DELIMIČNA ILI POTPUNA

- Alopecija je širok pojam za gubitak dlake bilo kog oblika i uzroka. Može zahvatiti skalp, ali i čitavo telo. Po trajanju može biti stalna ili privremena. Po obliku areata (na pečate), okcipitalna (potiljačna), temporalna (čeona) ili totalna. Uzroci su brojni: starenje, nasleđe, hormonske promene (trudnoća, dojenje, menopauza i drugi poremećaji polnih ili tiroidnih hormona), medicinska terapija (hemioterapija, ali i antiaritmici, beta blokatori...), neka sistemska oboljenja (dijabetes, lupus), lokalne infekcije (gljivična ili bakterijska oboljenja) stres, dijeta, nagli gubitak težine, autoimuno oboljenje, samostalno patološko čupanje kose (trihotilomanija), agresivni tretman kose (grubo češljanje, farbanje), izlaganje UV zračenju i isušivanje, neki oblici frizura (zatezanje kose gumicom) - objašnjava za Ruski lekar dr Valentina Radonjić, antiejdžing doktor i dermato-kozmetolog.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

RUSKI NARODNI RECEPTI ZA LEČENJE ALOPECIJE

MASKA SA GREJPFRUTOM

Ova maska ne samo da sprečava opadanje kose već i stimuliše krvotok i poboljšava ishranu oštećenih folikula, pa tako podstiče rast kose. Da biste je pripremili, potreban vam je sveže isceđeni sok od pola grejpfruta, kašika čičkovog ulja i kafena kašičica prirodnog meda. Sve dobro izmešajte. Najpre brižljivo utrljajte masku u koren kose, a zatim nanesite smesu po celoj dužini. Da bi maska bolje delovala, stavite kapu za tuširanje i umotajte glavu frotirom. Ostavite da maska deluje 40 minuta. Masku sperite mlakom vodom sa šamponom.

MASKA OD KIVIJA

Oljuštite kivi i usitnite ga viljuškom tako da dobijete kompaktnu masu. Dodajte kašičicu konjaka ili votke i sve dobro promešajte. Utrljajte masku u koren kose ravnomerno po celoj glavi od pet do sedam minuta. Zatim stavite kapu za tuširanje i umotajte glavu frotirom i ostavite da maska deluje još 15 minuta. Masku sperite mlakom vodom sa šamponom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

BALZAM ZA JAČU KOSU

Četiri kašike usitnjenog cveta kamilice prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji sat do sat i po vremena. Zatim procedite i dodajte kašiku prirodnog meda. Balzamom namažite tek opranu, vlažnu kosu, a preko stavite najlon i frotirski peškir. Ostavite da balzam deluje 30 minuta, a zatim ga sperite. Možete samo isprati kosu vodom, bez šampona. Ako vam je kosa suva, stavljajte balzam jednom u dve nedelje, a ako je masna, jednom nedeljno. Ovaj balzam jača kosu od korena do vrha vlasi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

MASAŽA KUHINJSKOM SOLI

Ruska narodna medicina preporučuje protiv opadanja kose sledeći tretman: operite kosu na uobičajen način, pa je obrišite peškirom. Zatim, tokom 15 minuta utrljavajte u koren kose kuhinjsku so. Nakon ove masaže isperite kosu. Postupak ponavljajte dva puta nedeljno, tokom dva meseca. Kosa postaje gušća, a počinje da raste i na mestima na kojima je opala.

POLEN I ŽUMANCE

Prelijte 20 grama polenovog praha sa 100 mililitara vode i ostavite ga pola sata da nabubri. Nakon toga dodajte žumance i sve dobro promešajte. Utrljajte ovu masu u koren kose i ostavite da deluje 15 minuta. Recept je koristan i kod lečenja peruti i nekih kožnih oboljenja. Ovo je savet čuvenog ukrajinskog lekara naturopate Jelene Svitke.

Što se tiče terapije, ona može biti medicinska (sistemska ili lokalna). Za svako lečenje alopecije potreban je multidisciplinaran pristup i mnogo strpljenja. Alternativno lečenje može biti pomoćno sredstvo, ali nikako ne sme biti agresivno ili iritirajuće za kožu glave jer može dovesti do suprotnog efekta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

TRETMAN ŠARGAREPOM

Doktorka Tatjana Viktorovna Konovalova daje recept maske za jačanje korena kose:

- Sitno narendajte šargarepu i utrljajte je u koren kose. Neka deluje na glavi minimum 15 minuta. Zatim je isperite na uobičajeni način, šamponom i mlakom vodom. Masku stavljajte pre pranja kose najmanje pet puta uzastopno, a kasnije, kada vam kosa ojača, dovoljno je jednom mesečno. Ova maska regeneriše strukturu korena kose i zaustavlja opadanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading