VEOMA LOŠA NAVIKA: Evo šta se dešava vašem organizmu kad pijete KAFU na prazan ŽELUDAC!

Autor:

Lifestyle

26.10.2020

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo što uradite ujutru jeste da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini jer mnogi od nas imaju tu nezdravu naviku. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, ali znatno manje nas zna zbog čega je zapravo ta navika štetna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kafa na prazan želudac ne bi smela da se pije nikada, ni ujutru ni tokom dana kada osetite glad, pa ručak zamenite šoljom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju, navodi "Zadovoljna.hr".

Saznajte zbog čega bi ovaj, "omiljeni napitak", trebalo da pijete nakon jela ili uz jelo - evo šta se dogodi u telu kada kafu popijete na prazan želudac.

1. Poveća se količina želudačne kiseline

Povećana količina želudače kiseline stvara žgaravicu i probleme s probavom koje možete da osećate tokom celog dana. Velika količina kiselosti vremenom može da dovede do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno da poveća štetnost.

2. Poveća se osećaj stresa i teskobe

Ispijanje prevelikih količina kafe može da poveća osećaj teskobe i stresa, a kada je pijete na prazan želudac taj problem se još više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvek pojedite nešto.

3. Smanji se nivo hormona

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa i teskobe je hormonska neravnoteža za koju je glavni krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može da omete proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i generalno ćemo se bolje osećati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading