OTKRIVAMO TRIKOVE ZA SANIRANJE KUĆNIH HAVARIJA: Fenom skinite bojice sa zidova, ledom uklonite vosak od sveće!

Autor:

Lifestyle

07.10.2020

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donosimo dragoceni spisak trikova koji će vas učiniti ekspertima u saniranju malih kućnih havarija...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Ako se ponekad osećate kao da biste sve vreme do kraja života mogli da trošite samo na sređivanje kuće, a to uopšte ne daje rezultate jer se nered uvek iznova stvara, onda niste jedini. Svakome je bar jednom u životu bilo dosta čišćenja, rasklanjanja i popravljanja raznoraznih stvari u domaćinstvu! Takve akcije oduzimaju dosta vremena, a još češće oduzimaju živce i strpljenje, a poznato je da se nervne ćelije tokom života ne obnavljaju. I baš zato da više ne biste trošili energiju na sporedne stvari, otkrivamo vam odlične cake kako da svakodnevno funkcionisanje učinite lakšim.

Donosimo deset neverovatnih saveta koji će uštedeti vaše vreme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. ISPOLIRAJTE NAMEŠTAJ ESENCIJALNIM ULJEM

Nemate lak za nameštaj pri ruci? Nema problema! Da li ste znali da su esencijalna ulja odlična za osvežavanje drvenog nameštaja? Esencijalnim uljem limuna možete brzo ispolirati bilo koje tamno drvo i efikasno očistiti mrlje. Ulje čajevca je još jedno efikasno sredstvo za poliranje nameštaja i ima dodatnu prednost jer ga štiti od buba. Međutim, ovaj trik ne treba primenjivati na površinama za pripremu hrane jer mnoga od ovih ulja nisu pogodna za konzumaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. UKLONITE OGREBOTINE POMOĆU PASTE ZA ZUBE

Posle određenog vremena svaki nameštaj dobije veće ili manje ogrebotine od korišćenja. Međutim, pre nego što pozovete majstora ili rešite da menjate određeni komad pokušajte sami da sanirate oštećenja. Upotrebite pastu za zube! Nanesite pastu na krpu i kružnim pokretima trljajte ogrebotinu dok ne nestane, zatim prebrišite vlažnim peškirom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. KOCKOM LEDA SKINITE VOSAK OD SVEĆE S NAMEŠTAJA

Ako ikada vosak od sveće završi na kauču ili bilo kom nameštaju od mebla, nemojte odmah pokušavati da ga nožem ili nečim oštrim odstranite. Ono što treba da uradite jeste da u jednu kesu ubacite nekoliko kockica leda i da spustite na mrlju. Ostavite da malo odstoji, a kada se vosak ohladi i stvrdne, lako ćete ga rukom skinuti s materijala.

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

4. FENOM SKINITE BOJICE SA ZIDOVA

Ako vaša deca obožavaju da koriste bele zidove kao platno za bojice, nije svaka nada izgubljena! Jednostavno, išarani deo zida zagrejte fenom nekoliko sekundi da omekša vosak od bojice, a zatim obrišite tragove mekom krpom.

RepublikaFoto: Photo by Erik Mclean on Unsplash
Foto: Ilustracija

5. SIRĆETOM PROTIV NEPRIJATNIH MIRISA U MIKROTALASNOJ

Očekivano je da posle nekog vremena vaša mikrotalasna počne da se oseća na hranu koju ste u njoj grejali. Taj miris s vremenom postaje još neprijatniji jer ostaci hrane zbog ustajalosti počinju još više da smrde. Da biste to rešili, potrebno je samo da u jednu posudu sipate sirće i da je ubacite u pećnicu i uključite je. Ostavite da sirće odstoji još pet minuta, a zatim samo obrišite unutrašnjost.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

6. ŠTIPALJKA - STALAK ZA ČETKICU ZA ZUBE

Trudite se da sve površine u kupatilu održavate čistim, ali ništa ne može biti dovoljno dezinfikovano da biste opušteno na taj deo ostavili četkicu za zube, a da pritom ne vodite računa da ste dlačice usmerili ka gore. Jedan odličan trik rešava ovaj problemčić. Uzmite jednu štipaljku, njome uhvatite deo četkice ispod glave i spustite na bilo koju površinu. Vaša četkica sada ima praktičan stalak i više neće padati!

RepublikaFoto: Photo by Ali Yahya on Unsplash
Foto: Ilustracija

7. "MAŠINSKO" PRANJE BLENDERA

Ko god je pokušao da opere blender zna koliko to može da bude opasno i vrlo često se završi sa posekotinama na prstima i hanzaplastima. Jasno je da zabijanje ruke između noževa nije baš najpametnija ideja, ali kako drugačije? Zapravo je toliko lako da će vam biti krivo što se sami niste toga setili. Sipajte vruću vodu u blender, dodajte tečnost za sudove i uključite ga. Pustite da meša sve dok ne nestane i poslednja mrlja. Genijalno, zar ne?!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

8. TREGERI ĆE DRŽATI ČARŠAV UVEK NA MESTU

Ako ste primetili da čaršav koji ste namestili na dušek često spada na nekom od uglova i ako vam to ide na živce jer volite da vam postelja bude uredna, imamo dobre vesti. Potrebni su vam tregeri. Kupite nekoliko elastičnih tregera i zakačite ih za svaki ugao čaršava sa donje strane dušeka. To je sva nauka, čaršav više neće mrdnuti.

9. ALUMINIJUMSKOM FOLIJOM SPREČITE MAČKU DA GREBE NAMEŠTAJ

Ako vaš ljubimac posebno voli određeni deo kauča i jednostavno ne želi da prestane da ga grebe, koliko god vi pokušavali da ga odvratite, onda morate da pribegnete ovakvom metodu. Jednostavno, taj deo nameštaja prekrijte aluminijumskom folijom. Kada mačka sledeći put počne da grebe preko folije, to će kod nje izazvati određen neprijatan osećaj i skoro je izvesno da će to biti dovoljno dobra lekcija da sledeći put ne pokušava ništa slično.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

10. OŽIVITE UVELO CVEĆE U VAZI

Kupili ste na pijaci cveće da biste što bolje dekorisali dom u susret važnoj poseti koju očekujete, ali ono je već po podne uvelo i iskrivilo se, a to baš i nije prizor koji ste želeli? Onda morate da budete inovativni. Pronađite plastične slamčice i stabljike od cvetova uvucite ih u njih. Tako će cvetni aranžman ponovo oživeti jer će cvetovi opet stajati uspravno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading