12 IDEJA ZA UREĐENJE MALOG DVORIŠTA: Pomoću ovih saveta vaša bašta će zasijati potpuno novim sjajem!

Autor: Republika

Lifestyle

05.10.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ograničen prostor je prilika da se pokaže bezgranična mašta i kreativnost...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nemojte dozvoliti da vam malo dvorište bude izgovor da ne budete kreativni i dovitljivi. Iako mali prostor u startu isključuje neke krupnije projekte, on daje prednost mašti. Ukoliko imate mali vrt, pomoću ovih ideja moći ćete maksimalno da iskoristite svaki pedalj tog prostora.

1. SOBA POD OTVORENIM NEBOM

Pretvorite malo dvorište u divnu sobu. Takav utisak možete stvoriti pomoću male drvene pergole izgrađene u dvorištu prekrivenom šljunkom, a prostor može da upotpuni čvrsta drvena garnitura za sedenje. Pergola stvara osećaj ograđenog prostora i čini dvorište većim nego što jeste.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pergola

2. NASIPANJE ŠLJUNKOM JEFTINO REŠENJE

Rizla ili šljunak jeste divno rešenje za malo dvorište, a nije zahtevno za održavanje. Takođe, lakše je za postavljanje i jeftinije od cigli ili kamenih ploča. Potrebno je samo da ispod šljunka postavite polietilensku podlogu, koja sprečava izbijanje korova. U brdovitim predelima šljunak pomaže kišnici da se cedi kroz tlo umesto da juri nizbrdo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. DRVO KAO SUNCOBRAN

Ako imate velika stabla, ispod kojih ne uspeva trava, zašto ne iskoristite taj prostor i pretvorite ga u prijatan kutak? U maloj bašti je svaki kutak dragocen, a ako već ispod nekog stabla ne raste trava i ne uspeva cveće, onda je to sjajna prilika da baš tu postavite sto i stolice. Takođe, neće vam biti potreban suncobran za baštensku garnituru, već ćete imati sasvim prirodnu zamenu za njega.

4. JEZERCE KAO REŠENJE ZA UDUBLJENJA I VLAGU

Ne treba vam ogromno dvorište da biste imali vodeni vrt. Zapravo, postavljanje vodenog vrta jeste pravi način za rešenje uređenja niskih ili vlažnih delova u vašem dvorištu. Čak i ovako malena vodena površina može da privuče veliki broj šarenih leptira i ptica. Dimenzije jezera su nebitne, ono što je njegova uloga jeste stvaranje kompletnog utiska da se nalazite u pravoj oazi za opuštanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. VERTIKALNI VRTOVI

U svom malom vrtu možete da imate duplo više cveća ili povrća ako dodate drvenu rešetku ili nisku ogradu iza svake zasađene leje. Na taj način možete da gajite biljke koje rastu vertikalno, ne ugrožavajući susedne zasade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. DRVEĆE ZA MALI VRT

To što imate malo dvorište ne znači da ne možete da imate i divno drveće. Postoji veliki broj atraktivnih lišćara koje ne zauzimaju previše prostora i mogu da se uklope i u mali prostor. Savršen izbor jeste japanska trešnja. Ona je drvo izrazite lepote kada cveta. Kora je kod ove vrste bakarna, sa smeđim tufnama, sjajna i glatka. Drvo ne raste veliko, pa je pogodno za manji vrt. I magnolija je odličan izbor za manji prostor jer ne raste više od pet metara, a može se oblikovati i kao žbun.

 Ako nemate dovoljno prostora, napravite vertikalne vrtove

7. NAPRAVITE STAZE

Da bi sprečili mešanje trave iz travnjaka sa lejama cveća možete da uredite stazu duž ivice leje. Pored toga što sprečava rast korova oko cveća, staza obezbeđuje i lak pristup kolicima, kosilici i ostaloj baštenskoj opremi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

8. UKLONITE TRAVNJAK

Iskoristite svaki centimetar dvorišta, ako je potrebno, uklonite i travnjak kako biste napravili korisnu površinu. U ovom malom dvorištu travnjak je zamenjen šljunkom, na kom je smeštena garnitura za sedenje i žardinjere sa cvećem. Osim toga, vlasnici sada mogu duže da uživaju napolju jer ne moraju da kose i održavaju travnjak.

9. NEKA STAZE KRIVUDAJU

Jedan od načina da prostor u malom vrtu vizuelno izgleda veći jeste postavljanje krivudave staze. Staza koja vijuga jeste bolje rešenje od prave staze jer posetioci imaju osećaj da hodaju kroz veći pejzaž. Samo vodite računa o tome da staza bude dovoljno široka kako bi dve osobe mogle da hodaju jedna do druge.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

10. SAKSIJE ZA BAŠTU KAO SA RAZGLEDNICE

Uživajte u svom kutku u dvorištu još više tako što ćete postaviti dosta saksija i žardinjera sa cvećem i mirisnim biljem. U ovom živopisnom dvorištu saksije sa geranijumom i ljubičicama pružaju šaroliko okruženje klupi za odmor. Velika posuda od terakote služi kao bazen za ptice i ujedno reflektuje okruženje.

Kada sadite cveće, mislite o smeni godišnjih doba

11. MISLITE O SMENI GODIŠNJIH DOBA

Kod planiranja vrta morate da uzmete u obzir kako će da izgleda u toku sva četiri godišnja doba. Mnogi vrtovi divno izgledaju tokom proleća i ranog leta, ali u jesen blede. Izaberite perene ili sezonsko cveće koje kasno cveta, kao i žbunje i drveće sa živopisnim bobicama i interesantnom korom i u toku zime. Na primer, lale obezbeđuju raznobojnost tokom proleća. Nakon što uvenu, zamenjuju ih letnje lepotice poput geranijuma ili vrbene. Žbunaste i zimzelene, koje, umesto cvetova, imaju bobice (crvene ili narandžaste) mogu da ukrašavaju pejzaž i tokom zime.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

12. VESELE BOJE I SIJALICE

Senovito dvorište je divno mesto za popodnevni odmor u toku leta, ali često može da izgleda mračno i tmurno. Osvetlite kutak jastucima, tkaninama, prostirkama i saksijama u raznim bojama i dezenima. Mogućnosti su beskonačne kada je baštenski nameštaj u pitanju, ali poželjno je da boje koje koristite budu drečavije i upečatljivije. Treba napomenuti da je i ubacivanje baštenske rasvete nešto što je poslednjih nekoliko godina apsolutni hit, pa ne treba isključiti ni to kao opciju, posebno ako imate u planu večernja druženja u dvorištu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading