Moćna mirođija nije samo ukusan začin: Ova biljka štiti organizam od zloćudnih bolesti i pomaže u izbacivanju otrova

Autor:

Lifestyle

02.10.2020

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirošiju često koristimo kao dodatak jelima zbog njenih aromatičnih karakteristika, ali ova moćna biljka, naročito čaj, sadrži lekovita svojstva koji rešavaju brojne probleme.

RepublikaFoto: pixabay.com

Upotreba mirođije poznata je od davnina i često se ova začinska biljka naziva "darom bogova".

Jedna sirova grančica korena mirođije sadrži malo kalorija i bogata je vitaminima A, B i C i mineralima - natrijumom, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom.

Stablo i listovi sveže mirođije treba da budu zeleni i da ne sadrži pupoljke jer to onda znači da je prezrela.

 

Ova biljka sadrži dragoceno ulje čiji osnovni sastojak, prema nekim proučavanjima, ublažava upalu i sprečava pojavu raka. Istraženo je da materije koje su sadržane u mirođiji, sprečavaju rast raka i tera ih da se samounište u određenim slučajevima.

Pored ovih lekovitih svojstava, mirođija sadrži i  selen, važan mineral koji igra osnovnu ulogu u funkcionisanju jetre i čisti od toksina, koji se smatraju ključnim faktorima za pojavu zloćudnih tumora.

Takođe se pokazala veoma korisnom i kod skidanja viška kilograma.

 

Mirođija pomaže kod detoksikacije tela i sprečava skupljanje tečnosti u organizmu. Ona deluje kao blag diuretik koji ubrzava izbacivanje viška vode. Naučnici su ustanovili da je čaj od mirođije veoma važan u kontrolisanju faktora koji su povezani sa telesnom masom, kao i apetitom i gubitkom energije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading