SVAKA ŽENA OVO MORA DA ZNA: Odgovori na najvažnija pitanja u vezi sa OVULACIJOM!

Autor: mondo.rs, Republika

Lifestyle

26.09.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko znate o ovulaciji i ima li nekih stvari u koje niste sigurni u vezi sa tim? Stručnjak za plodnost Zita Vest odgovara na najčešća pitanja i mitove o ovulaciji.

RepublikaFoto: Photo by Gustavo Scafeli on Unsplash
Foto: Ilustracija

Može li do ovulacije da dođe dva puta u mesecu?

Može, kaže stručnjak, mada se to retko dešava, i to se dešava kod neidentičnih blizanaca. Ako se ovulacija desi dva puta, to se najčešće desi u roku od 24 sata, pa će vaši plodni dani svakako biti u isto vreme vašeg ciklusa.

Koliko dugo spermatozoidi mogu da prežive?

"Spermatozoidi mogu da prežive između dva i pet dana u telu žene. Međutim, u optimalnim uslovima koji prate ovulaciju, mogu da prežive i do nedelju dana.

Koliko plodnih dana svaka žena ima u mesecu?

"U većini slučajeva, do trudnoće dođe usled odnosa šest dana pre nego što se desi ovulacija. Taj 'prozor plodnosti' dolazi ranije ako imate kraći ciklus ili kasnije ako imate duži ciklus", kaže Vest.

Kako žena može da zna da li je došlo do ovulacije?

"Veoma teško! Za sada, postoje samo tri načina da se to utvrdi: ako ostanete u drugom stanju, ultrazvukom ili testom krvi na kojem se pokaže povećan nivo progesterona". Ona objašnjava da se test kojim će se utvrditi nivo progesterona mora uraditi 21. dana ciklusa koji traje 28 dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da li je temperatura tačan pokazatelj ovulacije?

Precizno izmerena temperatura po buđenju može da pokaže ima li ovulacije ili ne, ali to nije precizan pokazatelj i zbog toga može da bude stresan, pa se ne preporučuje ženama dugoročno.

Može li sekret da "kaže" išta o ovulaciji?

Stručnjak za plodnost objašnjava da nivo estrogena u plodnim danima menja sekret, kako bi omogućio spermatozoidima da duže prežive u telu žene. Uobičajeno, sekret je u plodnim danima vlažniji, sluzaviji, rastegljiviji.  

Da bi se povećale šanse da žena ostane u drugom stanju, seksualni odnos bi trebalo da se desi danima kada je sekret optimalnog kvaliteta.

 

 

Zbog čega neke žene primećuju da vreme između ovulacije i menstruacije vremenom postaje kraće?

"Kako žene stare, ovulacija postaje manje česta i intervali između ovulacije i sledeće menstruacije možda variraju ili se skraćuju. To je uglavnom normalan deo starenja i ne mora da ima nikakve druge uzroke. Ipak, ako je vreme između ovulacije i sledeće menstruacije kraće od 10 dana, nema dovoljno vremena da se oplođeno jaje pozicionira u endometrijum", objašnjava Vestova.

Stručnjak za plodnost ističe da stres i iscrpljenost imaju ogroman uticaj na ovulaciju jer ometaju nivo hormona koji se povezuju sa plodnošću. Česte varijacije telesne težine takođe mogu negativno da se odraze na plodnost, čak i više nego mali višak kilograma.

"Drugi zdravstveni problemi poput anemije, neki lekovi, ali i pušenje, preterana konzumacija alkohola i loša ishrana takođe utiču na plodnost. Da bi došlo do ovulacije, potrebna je energija", naglašava ona.

 

 

 

Koliko vremena treba da prođe od prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula do vraćanja menstruacije u normalu - zavisi od osobe do osobe.

"Prvi mesec nakon što prestanete da uzimate pilule je obično veoma plodan ciklus. Nakon toga, ovulacija može da bude poremećena kod nekih žena i po nekoliko meseci. Drugima treba i duže da se ovulacija vrati u normalu, uprkos tome što imaju redovne menstruacije".

Ako dojite, trebalo bi da imate na umu da dojenje potiskuje ovulaciju i da će nakon prestanka dojenja možda trebati malo vremena da se ovulacija vrati u normalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading