PAZITE SE! Ove 3 stvari koje se nalaze u vašem domu mogu da vas OTRUJU

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

25.09.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog otrovnih hemikalija koje imamo u svom domu u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine otruje se skoro 4 miliona ljudi

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Donosimo vam tri najčešća uzročnika trovanja u kućnim uslovima.

Laserski štampači

Naučnici su pokazali da pojedini laserski štampači ispuštaju ultra fine čestice koje uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme. Druga studija, Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD takođe je potvrdila da takvi štampači oslobađaju VOC čestice. Dugotrajno izlaganje takvim supstancama može uzrokovati bolesti srca i pluća.

Osveživači vazduha i sredstva za čišćenje

Kada se koriste u malim, zatvorenim prostorima, ovi proizvodi otpuštaju toksične sastojke. To dolazi od dve glavne hemikalije, glikol-etera i terpena. I dok su eteri sami po sebi toksični, netoksični terpen može reagovati sa ozonom i tako stvoriti otvornu kombinaciju.

 

Naftalin

Ovakvi i slični proizvodi za teranje moljaca emituju jedan od najneprijatnijih mirisa koji se može pronaći u kući. Studije su pokazale da jedan aktivni sastojak u takvim proizvodima, pod imenom paradiklorobenzen izaziva rak kod životinja.

Drugi, poznatiji satojak naftalina, nakon dužeg izlaganja može uzrokovati oštećenje crvenih krvnih ćelija. Takve hemikalije takođe mogu uzrokovati mučniinu, povraćanje i proliv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading