Karmin za svaku priliku: Saveti za izbor i korišćenje boja za usne

Autor:

Lifestyle

21.09.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo drevno sredstvo za ulepšavanje je do danas neprevaziđeno, ali je usavršen njegov sastav, kao i tehnika nanošenja, kojom možemo da učinimo da usta budu veća i punija

RepublikaFoto: pixabay.com

Karmin, odnosno ruž za usne, jedan je od najvoljenijih i najpopularnijih proizvoda za šminkanje.

Ovaj maleni prijatelj svake žene ima bogatu istoriju. Arheolozi tvrde da se prvi tragovi karmina javljaju oko 5.000 godina pre nove ere. Kleopatra, koja je i danas ideal lepote, ga je obožavala. I dok su u staroj Grčkoj karmin nosile samo žene sumnjivog morala, u Egiptu i starom Rimu karmin nije bio namenjen samo nežnijem polu, već su ga vrlo rado koristili i muškarci, kojima je društveni status to dozvoljavao.

U 16. veku, upotreba karmina se vezivala za veštičarenje, pa je u Engleskoj čak donet zakon koji je strogo branio ženama da ga koriste kako bi muškarce namamile u brak.

U Egiptu i starom Rimu karmin su rado koristili i muškarci, kojima je društveni status to dozvoljavao

Prvi karmin koji je našao svoju široku primenu bio je u formi kreme za ruke, a na tržištu se našao 1828. I dok se, kroz istoriju, ovaj proizvod za ulepšavanje usana pravio od krajnje neobičnih i često toksičnih sastojaka, danas on, osim boje, sadrži i niz sastojaka za negu i hidrataciju.

NEUTRALNE I CRVENE NIJANSE

Za početak, važno je da karmine podelimo na neutralne i crvene. Neutralne nijanse ističu ili malo pojačavaju prirodnu boju usana i njima pripadaju sve nijanse, od ružičaste do braonkaste. Sjaj nanesen preko ovih nijansi deluje veoma senzualno, kao i sami karmini, koji u sebi sadrže malo sedefa, a same boje čine usne punijim.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Prilikom kupovine karmina, boju nemojte isprobavati nanošenjem na nadlanicu, već ga isprobajte na unutrašnjem delu kažiprsta. Na tom mestu je boja najsličnija prirodnoj boji usana - savetuje kozmetičarka Saša Huremović za Srpski telegraf.

POSTUPAK NANOŠENJA

* Prvo nanesite podlogu u vidu tečnog pudera ili korektora. To će karmin učiniti postojanijim.

* Iscrtajte konture dobro naoštrenom olovkom za usne. Dok to činite, usta držite zatvorena i u normalnom položaju. Liniju izvucite prateći spoljašnju ivicu usana. U svakom slučaju, dozvoljeno je da povećate usne maksimalno milimetar jer ćete, u suprotnom, izgledati smešno i neuredno.

RepublikaFoto: pixabay.com

* Karmin možete nanositi direktno, ali ćete to mnogo preciznije učiniti četkicom. Jednostavno, ravnomerno popunite usne.

* Fiksirajte karmin. Na usne stavite papirnu maramicu i utapkajte blago prstima. Preko usana blago pređite jastučićem za nanošenje pudera, zatim nanesite sjaj na sredinu donje usne.

* Kada nanesete karmin, gurnite čist kažiprst u usta tako da ga obuhvatite usnama i na taj način će ostaci karmina ostati na prstu, umesto na zubima.

OLOVKA I ČETKICA

S obzirom na to da su neutralni karmini slični prirodnoj boji usana, lako je varati i napraviti usne onakvim kakve želimo. Prvo nanesite karmin četkicom na donju usnu, sastavite usne da biste ravnomerno razmazali nanesenu boju, pa pažljivo popunite delove koji nisu lepo obojeni. Nakon toga oivičite usne olovkom, koja treba da bude za nijansu tamnija. Za potpuniji efekat, na centar usana stavite nešto svetliju nijansu od one na ivicama.

- Crvena boja karmina automatski privlači pažnju, deluje veselo, ali i svečano. Usne prvo treba uokviriti olovkom, a karmin naneti četkicom u tankom sloju. Znajte da, ako se odlučite za crveni karmin, ostala šminka treba da bude neupadljiva, da bi se postigla ravnoteža - otkriva šminkerka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading