Intolerancija na LAKTOZU: Ako primetite neki od ovih simptoma, HITNO se javite LEKARU!

Autor: krugzdravlja, Republika

Lifestyle

23.09.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Laktozna netolerancija, odnosno intolerancija na laktozu predstavlja poremećaj varenja. Ovaj poremećaj je čest i smatra se da ga ima čak 75 odsto svetske populacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osnovni problem sa kojim se susreću osobe sa ovim poremećajem jesu probavni problemi kao posledica konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda.

Ovaj problem nije bezazlen i može vrlo negativno da utiče na zdravlje i kvalitet života.

Šta je intolerancija na laktozu?

U pitanju je poremećaj varenja koji je izazvan nemogućnošću probave laktoze – glavnog ugljenog hidrata u mlečnim proizvodima.

Biti intolerantan ne znači i biti alergičan na mleko. Netolerancija predstavlja poremećaj varenja šećera laktoze, a alergija burnu reakciju imunog sistema na protein koji se nalazi u mleku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Različite simptome – lakše i teže, uključujući naduvenost, dijareju i grčeve u stomaku, može da izazove čak i konzumiranje manjih količina mlečnih proizvoda. Osobe koje imaju ovaj problem jednostavno nemaju dovoljno enzima laktaze koji je neophodan za varenje laktoze.

Postoje dve glavne vrste laktozne netolerancije – primarna i sekundarna.

Primarna intolerancija na laktozu

Ova laktozna netolerancija se najčešće javlja i uzrokovana je smanjenjem proizvodnje laktaze sa godinama, pa se samim tim laktoza slabo apsorbuje. Kod nekih populacija je češći nego kod drugih i može biti delimično uzrokovana genima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sekundarna intolerancija na laktozu

Ova vrsta netolerancije se retko javlja i uglavnom je uzrokovana bolešću, kao što je infekcija helikobakterijom, ili nekim ozbiljnijim problemom kao što je celijaklija. Upala u zidu creva može da dovede do privremenog pada proizvodnje laktaze.

ZANIMLJIVOST

Davni žitelji Evrope iz perioda neolita (koji su živeli pre "samo" 9.000 godina) su, kako istraživanja kažu, bili najverovatnije netolerantni na laktozu.

Otkrivanje i proučavanje neolitskih skeleta pokazalo je da njihov DNK nema gen laktaze, što implicira da su imali problema sa varenjem mleka.

Simptomi intolerancije na laktozu

Ukoliko ne odreagujete na vreme i ne potražite pomoć, intolerancija na laktozu može da prouzrokuje ozbiljne probavne probleme.

Najčešći simptomi:

– krvarenje u digestivnom traktu
– grčevi u stomaku
– veća količina gasova
– dijareja

 

 

 

Problemi sa laktozom mogu da se drže pod kontrolom adekvatnim lečenjem, ili adekvatnom zamenom za laktozu.

Ukoliko osetite neki od ovih simptoma, neophodno je da se odmah javite svom lekaru koji će obaviti osnovne analize i uputiti vas na specijalistu koji će uspostaviti dijagnozu i odrediti dalji tok lečenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading