ZBOG NEDOJENJA: Svake godine umre 820.000 dece

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

29.10.2017

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine umre 820.000 dece mlađe od pet godina od posledica nedojenja, pokazala je studija britanskog medicinskog časopisa The Lancet. Osim toga 20.000 majki je umrlo zbog toga što nisu dojile bebe, ističe se u ovogodišnjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mame dojite do šestog meseca

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je prilično šokantne podatke pozivajući vlade svih zemalja da snažnije promovišu dojenje. Naime,  procenili su da bi države trebalo da izdvoje samo 4,70 dolara po bebi da bi majke dojile isključivo prvih šest meseci. 

Dojenje štiti od bolesti povezanih s dijarejom i respiratornih infekcija koje su vodeći uzroci smrti beba u zemljama u razvoju, stoji u Lancetovim zaključcima. Dojenje je povezano i sa smanjenim rizikom od dečije leukemije.

Prema izveštaju iz 2015. moglo se sprečilo bi se 14 do 20 odsto svih slučajeva dečije leukemije da su bebe dojene šest meseci ili duže. Dojenje smanjuje i rizik od iznenadne smrti odojčadi, koja je samo u SAD-u uzela 1600 života u 2015. godini. Takođe, bebe koje su dojene pokazuju veći koeficijent inteligencije, što im, dugoročno gledano, povećava šanse za uspešnijim životom, ističe WHO u svom izveštaju. 

Foto: pixabay.com

Dobrobiti dojenja

Osim što smanjuje rizik od raka dojke i jajnika, pomaže u bržem oporavku nakon porođaja, vraćanju materice u prvobitno stanje, te zbližavanju mame i bebe. Prema Lancetu, dojenje može sprečiti 20.000 slučajeva smrti od raka dojke svake godine.

Žene u svetu prestaju da doje zbog brojnih razloga - nedovoljne edukacije o tome, verovanju starih priča da mleko može biti loše ili vodenasto (takvo mleko ne postoji, a da bi to neko dokazao potrebno je da testira majčino mleko), ranog povratka na posao, te suočavanja s brojnim izazovima balansiranja karijere i porodice, izdajanja i na kraju strah od  bolesti...

Ne postoji zamena za majčino mleko

S druge strane proizvođači mleka za bebe troše između 4 i 6 milijardi godišnje samo na reklamiranje veštačkih mleka, pokazala je studija iz 2015. objavljena u ResearchGate. 

Prema Međunarodnom kodeksu reklamiranja zamena za majčino mleko, prihvaćenom 1981. od strane WHO-a, promovisanje ovog proizvoda celokupnoj populaciji nije dozvoljeno. No ipak trudnice i nove majke dobijaju uzorke na sajmovima, kod likara, pa čak i u poštanskim sandučićima. 

Takvo marketinško izlaganje uverava majke da je njihovo mleko superiornije u odnosu na majčino mleko, te da je za one više klase, dok je dojenje praksa za siromašne, piše Huffington Post. 

 

 

 

World Health Assembly poziva vlade da ulože 5,7 milijardi dolara do 2025. u program koji će oglašavanje zamenskih mleka držati pod kontrolom, a u isto vreme edukovati savetnike za laktozu, poboljšati uslove dojenja na radnom mestu. 

Ne ulažemo li u dojenje, izneverićemo majke i njihove bebe i platićemo duplu cenu u njihovim životima i izgubljenim mogućnostima - napisao je Anthony Lake, UNICEF-ov izvršni direktor.

Bebu dojite do šestog meseca

Svetska zdravstvena organizacija ističe da bi svaka beba trebalo da bude isključivo dojena (bez dodavanja zamenskih proizvoda, vode ili čaja) do šestog meseca života, a kasnije uz prikladnu dohranu. Preporučuju dojenje do 2. godine detetova života, a iza toga nastavak po želji majke i deteta.

Ove godine pokušavaju da utiču na na vlade, ukazujući im koliko države same gube ne ulažući u dojenje. Smrću beba gubi se ljudski kapital od kojeg svaka država može prosperirati u budućnosti. Osim toga, troškovi lečenja bolesti nastalih usled nedojenja su ogromni. Ističu da će se svaki dolar uložen u dojenje vratiti 35 dolara u budućnosti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading