Ovih grešaka niste ni svesni, a zbog njih vam lice izgleda mnogo starije

Autor: Objektiv, Republika

Lifestyle

31.08.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je starenje normalan životni proces, žene često prave velike greške koje ubrzavaju ovaj proces, naročito kada se radi o koži.

Foto: Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju da dame najviše greše u negi lica.

Ono što je najvažnije, sve ove loše navike mogu da se promene.

Spavate sa šminkom

Ukoliko ne perete lice pre spavanja, to će dovesti do pojave akni i začepljenja pora u koži.

- To prouzrokuje upale i starenje kože. Pranje lica pre odlaska u krevet je obavezno i tu nema pregovora - navodi dermatolog Džesika Rajt.

Preterano korišćenje sredstava za skidanje šminke

Koža oko očiju je posebno osetljiva. Nemojte je trljati i povlačiti. Najbolje je da, nakon što pet minuta dobro navlažite kožu, pod tušem dobro operete lice. Potom sledi postupak iz dva koraka. Prvo upotrebite nežnu micelarnu vodu za skidanje šminke, a zatim blago sredstvo za čišćenje kako biste uklonili ostatke ulja i prljavštine.

RepublikaFoto: Photo by Kobby Mendez on Unsplash
Šećer može biti krivac što izgledate starije

Previše šećera

Šećer izaziva velike upale u telu, uključujući tu i kožu. Ove upale dovode do razgradnje kolagena, starenja kože i pojave bora. Preporučuje se da se što više ograniči unos šećera, i za početak odlučite se za voće bogato antioksidantima ili crnu čokoladu umesto mlečne.

Sunce

Bez obzira koliko izalazak iz kuće traje, uvek biste trebali da stavite kremu za sunčanje, a ako često koristite automobil, bilo bi dobro da uvek pri ruci imate kremu sa zaštitnim faktorom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pućenje uzrokuje starenje kože lica

Stiskanje usana

- Oko 90 odsto mojih pacijenata ima tanke vertikalne linije oko usana, a to su crte koje imaju pušači, iako nikada nisu pušili - kaže Rajtova.

Tome je uzrok često nesvesno pućenje usana, a savetuje se i da izbegavate da pijete kroz slamčicu jer i to dovodi do ovih linija.

 

 

 

Stalno gledate u ekran

Plava svetlost koju emituju monitori može da prodre dublje u kožu od UV zraka, što dovodi do propadanja kolagena i promene boje kože. Osim ograničenja vremena koje provodite pred monitorom, savetuje se korišćenje sredstava za zaštitu kože od plavog svetla, kao i stavljanje telefona na noćni režim rada.

Takođe, stalno treptanje ispred monitora može dovesti do stvaranja bora oko očiju. Treba povesti računa i da pogled na monitor može dovesti do “tehnološkog vrata”, pojave kada koža oko vrata i brade postane opuštena i ispresecana horrizontalnim linijama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading