Ovo su simptomi uvećane jetre: Prepoznajte ih na vreme jer time čuvate vaše zdravlje

Autor:

Lifestyle

30.08.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvećana jetra se uglavnom javlja ubog postojanja virusa u telu, ali i brojnih ozbiljnih stanja kao što je hepatitis C, bolest jetre i visok pritisak, leukemija, HIV, anemija, tirotoksikoze, hronična anemija, karcinom, određene infekcije, pa čak i preživaljena trauma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lekari naglašavaju da su od ovog oboljenja najviše ugroženi dijabetičari, zatim osobe sa visokim holesterolom, alkoholičari, gojazne osobe i oni koji imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest.

Kada jetra postane uvećana, telo reaguje i javljaju se sledeći simptomi: urin smeđe boje, nadut stomak, temperatura, svrab, žutica i pojava žute boje na beonjačama, mučnina, bol u gornjem delu stomaka, konstantan umor i povraćanje.

 

Ukoliko osećate neki od ovih simptoma hitno biste trebali da se javite lekaru i proverite vaše zdravstveno stanje.

Lečenje uvećane jetre zavisi od mnogobrojnih faktora, ali ukoliko se ranije osoba javi sa ovim problemom postoje i bolji izgledi za lečenje ove bolesti. Zato bi trebalo da redovno kontrolišete stvoje zdravlje i proverite stanje jetre.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading