PRESTANITE TO DA RADITE, UNIŠTIĆETE ODEĆU! Svi pravimo iste greške prilikom pranja veša

Autor:

Lifestyle

25.08.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pranje veša naizgled je veoma jednostavan kućni posao - stavite stvari u mašinu, sipate malo praška, zatvorite vrata i pritisnete dugme. Međutim, koliko puta vam se desilo da jedna stvar pusti boju i uništi sve ostale ili vam se omiljeni komad garderobe skupi do neprepoznatljivosti?

RepublikaFoto: Unsplash
Foto: Ilustracija

Dakle, mašina za veš jeste olakšala posao savremenim ženama, ali je sa sobom donela i rizik od uništenja odeće.

Pogledajte šta sve može da pođe naopako kada ubacite stvari u bubanj i pritisnete dugme.

1. STAVILI STE PREVIŠE DETERDŽENTA

Iako na uputstvu piše da sipate jedan pun čep deterdženta za veš, trebalo bi da znate da je to previše i da će vam biti sasvim dovoljno da naspete pola od toga! Još davne 2010. godine stručnjaci su pisali o takozvanoj epidemiji prekomernog korišćenja sredstva za pranje veša. Naime, kada stavite previše praška za veš, pena dolazi na vrh i sa sobom povlač i nečistoće, pri čemu ne dolazi odmah do ispiranja. Upravo zbog tog balona prljavštine odeća nikad neće biti čista ako se pere sa previše deterdženta.

 

 

 

2. PRAŠAK SE NE RAZGRAĐUJE U HLADNOJ VODI

Bilo da koristite prašak za veš ili teč an deterdžent, obratite pažnju da na pakovanju piše "razgradivo u hladnoj vodi". Naime, postoje hemijska sredstva koja se ne razgrađuju, ali i ona koja se razgrađuju, zato kada perete veš na niskim temperaturama, sledeći put obratite pažnju na to da li će se hemija rastvoriti ili ne.

TRIK DA SPASETE SKUPLJENU ODEĆU U MAŠINI

RepublikaFoto: pixabay.com

Kada veš-mašina skupi naš omiljeni komad garderobe, obično se opraštamo s njim i bacamo ga u smeće, što je apsolutno pogrešno! Evo jednostavnog trika kako da spaseti odeću kada vam se tako nešto dogodi.

  • Napunite plastični lavor vodom i dodajte tri kašike regeneratora za kosu, a zatim ubacite skupljenu stvar. Ostavite je u vodi oko 10 minuta
  • Izvadite komad odeće i stavite ga na peškir
  • Pažljivo ga rastegnite do prvobitne veličine, a zatim okačite da se osuši

3. POGREŠNO PUNITE BUBANJ

Verovatno niste znali, ali u bubnju se zna red, odnosno, koja stvar se kad ubacuje! Najprljaviji komad odeće, uvek se ubacuje poslednji!

4. NE ODVAJATE ODEĆU

Većina već zna da se veš odvaja po bojama. Šareni ide sa šarenim, beli sa belim, ali pripazite na to da ubuduće odvajate i materijale. Plišana dukserica se ne pere sa rastegljivim helankama. Dakle, gledajte da perete veš sličniog materijala. Takođe, peškire bi trebalo prati posebno, ako ne želite da vam na belim majicama ostanu grudvice.

5. PREVIŠE OMEKŠIVAČA JE BESPOTREBNO

Ako već ne možete bez omekšivača i volite da vam veš miriše intenzivno, onda makar smanjite količinu i, umesto jednog čepa, sipajte trećinu! Naime, razlog za to je zato što kada, na primer, perete peškire i dodate omekšivač pri pranju, on će napraviti poseban sloj na frotiru i više neće moći tako dobro da upija vodu prilikom brisanja. Osim peškira, omekšivač i na drugim stvarima ostavlja sloj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading