SAVEZNICI U JAČANJU IMUNITETA: Čajevi od OVIH 6 biljaka štite od svih virusa

Autor: Republika

Lifestyle

23.08.2020

03:25

Ovi čajevi jačaju organizam i pomažu u prevenciji najrazličitijih oboljenja...

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čajevi od koprive, kamilice, zeleni čaj, žalfija, zova i majčina dušica imaju veliki značaj na otpornost organizma i pomažu jačanju imunteta. 

Kopriva

Još su stari Grci njeno lišće koristili za masažu kod reumatskih bolova. Bogata je kalcijomom, kalijumom, gvožđem, fosforom, kao i vitaminima A i C. 

Osim za jačanje imuniteta, čaj od koprive ima protivupalno dejstvo, a blagotvoran je i kod anemije, alergija, bolesti jetre, bubrega, pluća. Dokazano je i da kopriva snižava krvni pritisak i  stimuliše probavu, a može da pomogne i kod opadanja kose.

Ubrzava metabolizam i čisti krv, a zahvaljujući bogatstvu kalcijuma, doprinosi zdravlju zuba i kostiju.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kamilica

Bogata je antioksidansima, a svakodnevnim konzumiranjem ovog blagog čaja poboljšavamo imunitet, smanjujemo stres, štitimo srce.

Kamilica sadrži apigenin koji spada u flavonoide i koji pomaže u prevenciji malignih bolesti. Inhalacija ovim čajem olakšava simptome upaljenih sinusa.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zeleni čaj

Dragoceno dejstvo na imunitet ovaj čaj duguje prisutnim aminokiselinama koje povećavaju kapacitet T ćelija, zaduženih za odbranu organizma od  štetnih mikroorganizama.

Zahvaljujući bogatstvu mineralnih soli, zeleni čaj podstiče i oslobadjanje od toksina, što takođe povoljno utiče na imunitet. Osim ovog svojstva, brojna istraživanja potvrdila su i druge zdravstvene koristi od zelenog čaja. Za razliku od kafe, koja podiže holesterol, zeleni čaj ga snižava.

Sadrži znatno manje kofeina od kafe, ali dovoljno da nas razbudi i poveća koncentraciju. Dragocen je izvor antioksidanasa, pa se smatra da štiti od  malignih bolesti. Koristan je i u borbi protiv neželjenih kilograma. Veruje se da za svoju vitkost Japanke upravo mogu da zahvale ovom tradicionalnom napitku, kao i načinu ishrane, uz mnogo ribe i morskih plodova.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žalfija

Stari Rimljani su jako cenili ovu biljku, pa ne čudi što njen latinski naziv glasi Salvia officinalis, od glagola salvare, što znači spasiti, izlečiti. Žalfija je prirodni antibiotik širokog spektra.

Koristi se za jačanje organizma, posebno nerava, za čišćenje krvi i protiv prehlade, gripa, promuklosti. Čisti jetru i reguliše znojenje, pa je korisna kod toplotnih talasa u menopauzi. Najnovija istraživanja potvrdjuju da je čaj od žalfije dragocen u prevenciji Alchajmerove bolesti.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zova

Snažno podiže imunitet. Koristi se kod virusnih infekcija, kašlja, reumatskih oboljenja. Čaj od zove blagotvoran je i kod  urinarnih tegoba, a zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, štiti srce. Podstiče detoksikaciju organizma i znojenje, čime se snižava telesna temperatura. Ima i blago laksativno dejstvo.

Za čaj se koriste isključivo cvetovi zove (listovi su otrovni) koji obiluju vitaminima, najviše C i B i A. Od minerala, zova u velikom procentu sadrži gvožđe, natrijum, kalcijum, kalijum i selen, koga inače ima jako malo u drugim biljkama. Sadrži i flavonoide, kao i sambukol koji aktivira imunološki sistem.

Efikasan je protiv virusa gripa i  smatra se da skraćuje period bolesti za 3-4 dana. Čaj se priprema tako što 4 kašičice sušenih cvetova prelijemo s pola litra provrele vode, ostavimo da odstoji 10 minuta i procedimo. Pije se tokom dana gutljaj po gutljaj.

Timijan

Biljka timijan (majčina dušica) izuzetno je bogata vitaminom C, usled čega  povoljno utiče na imunitet. Ono što majčinu dušicu posebno čini lekovitom, jesu njena esencijalna ulja, efikasna u borbi protiv bakterija (stafilokoke, ešerihije koli...) i gljivica.

Odličan je izvor vitamina C i A, kao i gvožda, bakra, riboflavina, kalcijuma, fosfora, cinka. Poznata je kao lek protiv kašlja, budući da čisti disajne puteve i olakšava simptome bronhitisa. Takođe ubrzava sazrevanje kašlja i potpomaže iskašljavanje. Smanjuje i bol u grlu. Ovaj aromatični čaj deluje i umirujuće i opuštajuće.

Komentari (0)

Loading