PROVERITE ODMAH: Ako ne osećate ukus OVIH 10 NAMIRNICA - to verovatno znači da imate koronu!

Autor: Republika

Lifestyle

19.08.2020

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povišena temperatura, kratak daha, otežano disanje i suvi kašalj najčešći su simptomi korona virusa. Budući da te simptome imaju i druge bolesti, poput prehlade i gripa, čak i alergija, postoji jedan jedinstven znak zaraze korona virusom koji su prepoznali oboleli - gubitak čula ukusa, odnosno ageuzija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Radi se o gubitku čulnih funkcija jezika, posebno nemogućnosti da prepozna pet različitih ukusa – slatko, kiselo, gorko, slano i umami (prijatan ukus), piše Yahoo. Ako mislite da imate korona virus i želite da testirate svoje čulo ukusa, ovih 10 namirnica će vam pomoći - ako ne osećate njihov ukus, najverovatnije imate korona virus!

1. Voće

Trebalo bi da možete da okusite bilo šta slatko ili zašećereno. Jednostavan način da testirate svoje receptore ukusa jeste da zagrizete komad voća, poput jabuke, banane ili pomorandže.

2. Slatkiši

Slatkiši takođe jako stimulišu receptore ukusa, pa ponovite isti proces s omiljenom čokoladicom.

3. Limun ili limeta

Neki ljudi vole kiselu hranu, a drugi ne. Ipak, ako popijete malo limunovog ili limetinog soka i ne osećate ništa, kao da ste popili vodu, onda postoji velika šansa da nešto nije u redu s vašim čulom ukusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Kiseli krastavci

Zagrizite kiseli krastavac. Ako ne osetite njegovu kiselost, onda verovatno patite od gubitka čula ukusa.

5. Čips s ukusom soli i sirćeta

Ovaj čips je sjajna namirnica za testiranje čula ukusa jer je kiseo i slan, što su dve od pet vrsta ukusa.

6. Kuhinjska so

Stavite malo soli na prst i poližite. Ako ne osetite ništa i to vam je nešto novo, razmotrite testiranje na korona virus.

7. Prokelj

Spada među najgorče vrste povrća i zato ih deca uglavnom odbijaju. Uz to, dobar su test za čulo ukusa budući da je gorčina jedna vrsta ukusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

8. Zeleni čaj

Ovaj izuzetno gorak napitak takođe možete pripremiti kako biste testirali svoje čulo ukusa.

9. Sos od soje

Umami je poslednja vrsta ukusa i najteže ga je opisati. On u kombinaciji s četiri osnovna ukusa intenzivira aromu dajući jelima nov nivo ukusa. Sos od soje ima ovaj zemljani, umami ukus koji je kombinacija kiselog, mesnatog i supastog.

10. "Smrdljivi" sir

Radi se o još jednoj umami namirnici. Ako ne okusite komadić sira s posebnim mirisom, onda verovatno patite od gubitka čula ukusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading