NIKAD GA NE ČISTIMO, A PUN JE GRINJA! Evo kako brzo i lako očistiti dušek

Autor:

Lifestyle

20.08.2020

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako u poslednje vreme niste razmišljali o čišćenju dušeka na kome provodite svako veče, od šest do osam sati, počnite polako.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Direktorka američkog "Good Housekeeping" instituta Karolin Forte odlučila je da nam otkrije tajnu čistog dušeka bez mrlja, znoja i prašine.

Pridržavajte se sledećih saveta i dovoljno je da tri puta godišnje očistite mesto na kome spavate i osetićete neverovatnu svežinu!

1. OČISTITE PRAŠINU

Najlakši način uklanjanja prašine je upotreba usisivača. Ukoliko nemate onaj mali dodatak za čišćenje nameštaja, možete da usisate i bez njega, i to bez problema. Inače, ako neko od ukućana pati od alergije, dušek na kome spava trebalo bi usisavati što češće, a ne samo tri puta godišnje.

Pređite preko cele površine dušeka, crevo pritisnite što jače uz njega kako biste izvukli svu prašinu ispod tkanine.

 

Ukoliko slučajno imate peglu za vertikalno peglanje, pređite preko dušeka tako da mlaz pare bude što bliži tkanini. Grinje koje vreba sa prašnjavog dušeka nema šansu u borbi s parom pegle, budite sigurni da je vaš ležaj sada spreman za sledeći korak u čišćenju.

Prljavština na kauču je prošlost

RepublikaFoto: pixabay.com

Kauč u dnevnoj sobi definitivno je jedno od mesta u kući gde se prljavština i prašina najviše skupljaju, a da biste očistili nameštaj od mikrovlakana, potreban vam je alkohol, sunđer, raspršivač i mekša četka za ribanje.

Sipajte alkohol u bocu, poprskajte nameštaj na kritičnim mestima, a zatim brzim pokretima izribajte kauč sunđerom. Nakon toga, išč etkajte četkom i vaš nameštaj je čist.

2. OČISTITE FLEKE

Ako kućni ljubimci spavaju sa vama, često se znojite u toku sna ili obedujete u krevetu, moguće da na dušeku već imate više od jedne fleke. Sve je u redu ako odmah uočite mrlju, prebrišete i problem je rešen. Međutim, ako se fleka zapati na dušeku, tkanina upije i najmanju kap, onda je vreme da razmišljate o sredstvima za uklanjanje nečistoća.

 

Jedno od njih možete da napravite i sami tako što ćete pomešati hidrogen-peroksid s mlakom vodom u istoj razmeri i dodati pola kašičice deterdženta za sudove. Sipajte ovaj rastvor u raspršivač i poprskajte dušek. Nakon toga prekrijte problematično mesto ili ceo dušek frotirnim prekrivačem i ostavite da sredstvo deluje 30 minuta. Nakon toga isprskajte dušek običnom vodom i sačekajte da se osuši.

3. UBIJTE MIRISE I OSVEŽITE

Da biste dušek osvežili i neutralisali neprijatne mirise, pospite sodu bikarbonu po njemu, lagano iščetkajte tkaninu i nakon 15 minuta usisajte prah.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading