Novo otkriće sve zabrinjava: Korona ostavlja strašnu posledicu na trudnice

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

18.08.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stres tokom trudnoće značajno je povezan sa težinom deteta prilokom rođenja

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osam različitih analiza u kojoj je učestvovalo 8.200 trudnica i preko milion dece, otkrila su da stres definitivno utiče prilikom rođenja deteta.

Trudnoća sama po sebi može da bude stresna, ali pandemija korona virusa, dodatno je uznemirila sve buduće majke, što može dovesti do hroničnog stresa.  Naučnici su decenijama istraživali uticaj hroničnog stresa kod trudnica, a prva je zabeležena u Španiji 2008. godine, nakon velike finansijske krize koja je zavladala u zemlji. Tada je rođenje beba sa malom težinom porasla za dva posto.

 

Poslednjih meseci, istraživanja su bazirana na to, kako Covid-19, može uticati na težinu rađanja sledeće generacije. Svaka studija razmatrana je, kako socijalni i emotivni faktori utiču na ljudsku anatomiju. Profesor Bogin i koautor Karlos Varea, rekli su da koronavirus izaziva emociju, da od srećne i radosne buduće majke, ona postaje plašljiva i zabrinuta.

Na osnovu nalaza, utvrđeno je da će trebati više od dve generacije da se tačno utvrdi kako Covid-19, utiče na bebe koje su se rodile tokom pandemije. Akademici su otkrili i veoma bitnu vezu između izloženosti antenatalnom stresu i povećanja male težine kod rađanja deteta. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Zaključili su da definitivno majčin stres utiče na rađanje deteta. Profesori Bogin i dr Varea u svojoj analizi objašnjavaju kako hronični stres može izazvati biološke promene u telu, promenu nivoa hormona i ponašanje ćelija. Majčin stres i njegov uticaj na bebu mogu takođe biti posledica indirektnih postupaka kao što su loša ishrana, pušenje i neuspeha, takođe može da se odrazi na rađanje deteta.

Strah od Covid-19, prema rečima lekara, isto tako može da se proširi jednako kao i zarazna bolest.

- Strah se odigrava na više načina, od krajnosti paranoje i nasilja, do ksenofobije, zatvorenih granica, ekonomskih zastoja i socijalne distancije. Strah prožima svaki nivo društva. izaziva emocionalni stres, zbog nesigurnosti koja traje mesecima ili godinama. Istraživači su primetili da pandemija izaziva ponašanje usmereno na emocije.

- Trudnice, njihovi plodovi i mladi svih uzrasta će patiti ako su izloženi hroničnom, toksičnom emocionalnom stresu. On utiče na zdravlje ljudi, uključujući fizički rast ljudi, koliko i nedostatak hrane i infekcije - zaključili su lekari.

 

Posledice male telesne težine povećava rizik od  lošeg učenja i školskih performansi, do psiholoških problema. A kao posledica bi mogla da dovede i do srčanih problema, dijabetesa, gojaznosti i raznih infekcija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading