Da li znate koliko je dinja zdrava? Uklanja nadutost, odlična je ukoliko ste na dijeti...

Autor:

Lifestyle

19.08.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dinju su pre 3000 godina poznavali i u Kini, a najstarijom se dinjom dosad smatrala ona iz 4. veka, pronađena u istoj zemlji. Danas se dinje najviše uzgajaju u Aziji, Americi, Meksiku, ali i mnogim mediteranskim zemljama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dinja štiti od bolesti

Obiluje vitaminom C i vitaminom A (neophodan za dobar vid i ten), a u manjim količinama sadrži druge vitamine i minerale, koji je čine nezaobilaznom u očuvanju organizma od kardiovaskularnih bolesti, starenja, a poboljšava i probavu, rad bubrega te smanjuje krvni pritisak. Novija francuska istraživanja pak tvrde da dinja jača i otpornost tela na štetne UV-zrake.

Dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega ju je poželjno jesti nekoliko puta na dan.

Neka nova istraživanja tvrde da betakaroten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića maternice, želuca i oralnih bolesti.

 

Mršavite uz dinju

Ako ste na dijeti, dinja je idealna poslastica koja sadrži oko 88 posto vode i samo 11 posto šećera, što je čini fantastičnim letnjim niskokaloričnim osveženjem. Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje duže vreme.

Kako jesti dinju?

Svježu dinju možete jesti samu, dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled. Iako odavno poznata kao nezaobilazan sastojak kompota, pekmeza ili sokova, ona je ipak puno više od deserta. Kombinacija dinje i pršute je odličan izbor za predjelo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading