Ovo su najčešći uzroci neplodnosti kod žena

Autor: zena.rtl.hr

Lifestyle

15.08.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 90 posto parova nakon uspešnog lečenja uspešno zatrudni...

RepublikaFoto: pixabay.com

Kada potražiti pomoć? Ako imate redovne polne odnose godinu dana, koji ne uključuju nikakav oblik zaštite, može se reći da postoje određene indikacije da imate problema sa začećem. Zato, nemojte se ustručavati posetiti lekara opšte prakse ili specijalista ginekologije i opstetricije, kako bi se utvrdio mogući uzrok problema. Pravilnim tretmanom i lečenjem, čak 90 posto parova uspeva začeti.

Ali, da ne dužimo previše sa statističkim podacima, najbolje je istaknuti najčešće uzroke neplodnosti kod žena.

Endometrioza

Stanice endometrija (unutrašnjeg sloja materice) nalaze se na niz mesta u telu, izvan materice, na jajnicima, jajovodima, okolnim (mokraćni mehur, crevo) ili udaljenim organima (pluća). Kako i raseljene ćelije endometrija poseduju u većoj meri estrogenske receptore, dolazi do imitacije menstruacionog ciklusa, krvarenja u vreme menstruacije. Kako ova krv nema mogućnost oticanja dolazi do stvaranja cista, koje pak mogu pucati, iritirati okolno tkivo i dovoditi do nastanka ožiljaka i/ili priraslica u stomaku.

Mogući simptomi: Neke žene nemaju nikakvih simptoma, dok druge imaju bolne menstruacije ili pak bolne pole odnose i generalno bolove na području karlice.

Moguće rešenje: lečenje neplodnosti sa lekovima i veštačkim osemenjivanjem, operacija u kojem se otklanjaju abnormalne ćelije i odčepljuju jajovodi.

Problemi sa ovulacijom

Problemi sa ovulacijom mogu uključivati niz različitih problema i stanja (najčešće hormonalnih) koji onemogućuju oslobađanje jajne ćelije u jajovod.

Mogući simptomi: izostanak menstruacija i neredovne menstruacije, veoma blage ili jake menstruacije.

Moguća rešenja: uzimanje lekova za regulaciju ciklusa, povećanje plodnosti i in vitro oplodnja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Loš kvalitet jajnih ćelija

Jajne ćelije su oštećene ili imaju hromosomske abnormalnosti, pa ne mogu održati trudnoću.

Mogući simptomi: nema ih.

Moguća rešenja: in vitro oplodnja uz korišćenje donorskih jajnih ćelija.

Policistični jajnici

Radi se o mnoštvu malih cista koje se najčešće nalaze na spoljašnjim ivicama jajnika. Iako nije poznat tačan uzrok nastajanja policističnih jajnika, smatra se da su hormoni jedni od krivaca njihovog nastajanja. Jedan od uzroka razvoja Sindroma policističnih jajnika je višak androgenih hormona, koje luče nadbubrežne i spolne žlezde (kod žena - jajnici), koji su pak potrebni za proizvodnju hormona estrogena. Kod sindroma policističnih jajnika jajne ćelije često ne mogu do kraja sazreti, pa tako ne može niti doći do oplodnje.

Mogući simptomi: neredovni menstruacijski ciklusi, povećana dlakavost, akne, gojaznost, bol u području abdomena, tačnije jajnika, obilne i bolne menstruacije.

Moguća rešenja: lekovi za plodnost, operacija, in vitro oplodnja, promena životnog stila - ishrana vežbanje, tretman lekom za dijabetes koji može pomoći u uspostavljanju redovnih ovulacija.

Začepljeni jajovodi

Začepljeni ili pak oštećeni jajovodi mogu sprečiti spermu da dođe do zrelih jajnih ćelija ili pak sprečiti oplođen jajnik da dođe do materice.
Uzroci mogu biti polne bolesti i druge bakterijske upale, inflamatorne bolesti pelvisa.

Mogući simptomi: nema ih

Moguća rešenja: operacija za poboljšanje prohodnosti jajovoda ili ako su jajovodi previše oštećeni, in vitro oplodnja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Alergija na spermu

Oko dva posto žena ima alergijsku reakciju na spermu pa telo počinje proizvoditi antitela koji ubijaju spermu, tretirajući ih kao strano telo.

Simptomi: nema ih

Moguća rešenja: veštačka oplodnja.

Kombinacija problema sa plodnošću

Radi se o problemu sa plodnošću koje imaju oba partnera ili pak od više problema koje imaju jedan ili oba partnera. Šanse za začeće zavise od ozbiljnosti problema i naravno mogućnosti njegovog lečenja, ali treba imati na umu da dok oba partnera imaju određene probleme sa plodnošću, mogućnost za trudnoćom znatno opada.

Svako ima pravo pokušati začeti i roditi vlastito dete, ali ako zbog višestrukih problema ne možete, a želite decu možda ne bi bilo na odmet razmišljati o usvajanju, koje može isto tako biti vrlo dug i mukotrpan postupak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading