VRUĆINE VAM REMETE SAN? Stručnjaci savetuju korišćenje OVIH TRIKOVA, čak vam ni klima nije potrebna!

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

14.08.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci savetuju kako da imate lakši i prijatniji san za vreme toplotnog talasa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Velike vrućine nisu nikada ugodne, naročito kad nismo na moru, pa se za vreme toplotnog talasa valja dobro rashladiti. Tokom velikih vrućina mnogi ne mogu dobro da spavaju, pa se pitaju šta učiniti kako bi pre utonuli u san, a da ne moraju da pale klimu.

Pitanje svih pitanja za vreme toplotnog talasa jeste kako ugodno spavati? Odgovor na to pitanje ponudila je psiholog i terapeut za spavanje dr Nerina Ramlakhan iz Silentnighta. Prema njenim rečima, optimalna temperatura za spavanje je između 16 i 21 °C, jer “naš mozak mora biti malo hladniji od ostatka tela”.

- Spavanje preko noći važno je za obradu informacija tokom dana, kao i za popravljanje i ponovno uravnoteženje tela, kako fizički, tako i psihički. U idealnom slučaju, da bismo mogli dobro da spavamo, mora postojati frakcijska temperaturna razlika između našeg tela i mozga – toplo telo i hladna glava! - objasnila je dr Ramlakhan.

Što bi onda trebalo učiniti kako bi se naše telo i um preko noći odmorili za vreme letnih vrućina?

Posteljina u zamrzivač, krema od aloa vere, parfem s ohlađenom vodom

Stavite posteljinu u zamrzivač na nekoliko minuta (ipak prvo stavite u plastičnu kesu). Ako nemate puno prostora u svom frižideru ili zamrzivaču, pomoći će vam čak samo jastučnica u frižideru ili pak pidžama. Ono što još možete učiniti, jeste napuniti bocu ledenom vodom i staviti je na “tačke hlađenja” na telu kao što su koljena, gležnjevi, zglobovi, vrat, prepone i laktovi.

Takođe, oni koji uveče ne mogu da spavaju zbog vrućine trebali bi da se pre leganja u krevet namažu kremom na bazi aloe vere. Idealno bi bilo da se ta krema čuva u frižideru.

Jedan drugi trik za lakše spavanje tokom vrućih letnih meseci počiva na punjenju sprej bočice rashlađenom vodom. Tu bočicu valjalo bi držati nadomak kreveta, a vodu po potrebi nanositi na lice, leđa i vrat.

Neka stopala budu hladna, što se može postići tako da ih držite izvan pokrivača ili ih kratko držite na pakovanju leda.

Pazite šta unosite u sebe

Koristite pamučne pidžame i tanku čistu pamučnu posteljinu za svoj krevet – visokokvalitetni pamuk idealan je materijal za posteljinu između kog možete ostati sveži, jer je najviše prozračan.

Stručnjak za spavanje Dave Gibson savetuje da se ne jede previše proteina, jer oni mogu zagrejati telo tako što pojačavaju metabolizam.

Što se tiče hrane, trebalo bi da konzumirate začinjenu hranu, ali najmanje tri sata pre spavanja. Tako ćete znojem ohladiti telo. Kada je posredi vežbanje, za lakše spavanje po vrućini trebalo bi da trening odradite ujutru, a ne uveče. Tako ćete sprečiti da vam se telo previše zagreje.

Posuda s ledom ispred ventilatora

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uveče pre spavanja nemojte da izbegavate tuširanje, ali voda u tušu ne sme biti prehladna. Zašto? Jer naše telo reaguje na nagle promene temperature i to očuvanjem topline. Suprotno utvrđenom mišljenju, Gibson kaže da bismo trebali držati prozore zatvorene tokom dana kako bi kuća bila sveža. Isto tako, zavese treba da držite preko prozora.

Za bolji san tokom toplotnog talasa treba isključiti sve električne uređaje u spavaćoj sobi, jer oni emituju toplotu. Dakle, doslovno bi ih trebalo isključiti iz utičnice. Jedan od saveta kaže i da se posuda puna leda stavi ispred ventilatora, jer se tako može ohladiti vazduh u prostoriji.

Spavajte odvojeno od partnera! U drugom krevetu

Stručnjaci savetuju spavanje u odvojenom krevetu od partnera jer dva tela stvaraju dvostruko više telesne toplote. Isto tako, bilo bi dobro da spavate “dole”, a ne na spratu kuće jer sva nakupljena toplina odlazi gore. Savetuje se i spavanje u hladnim, mokrim čarapama ili čak vlažnoj majici.

Kako biste se lakše ohladili i slađe zaspali tokom vrućih noći, pre spavanja bi trebalo da zglobove i stopala oprate u hladnoj vodi.

Tokom dana, vodu treba da pijete redovno, ali noću ne previše. Otprilike 1/2 litre vode pre spavanja biće dovoljno da hidrira telo i spreči čest odlazak u toalet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading