Pregrejavanje tela je OPASNO: 3 znaka da SMESTA pobegnete u hlad!

Autor:

Lifestyle

11.08.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama može dovesti vaše telo u stanje pregrejavanja.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

To znači da vaše telo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tela na onu optimalnu.

Kada temperatura tela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u telu, više se znojimo i brže dišemo te se tako telo rashlađuje. Međutim, taj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Zbog regulacije telesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tečnosti, dolazi do dehidracije, koja pak često dovodi do nesvestice tokom ekstremno toplih dana.

RepublikaFoto: pixabay.com

1. Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrejavanja tela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite.

Visoke temperature prvo utiču na osetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregriejavanja tela verovatno prvo osetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah popijte dve-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tečnosti.

 

 

 

2. Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebalo bi da se zabrinete ako znojenje u tim trenucima prestane. To znači da je telo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije telesne temperature. Tada je takođe potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti – skinite sa sebe odeću i lezite kako bi vaše telo "prodisalo".

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience

3. Osip 

Iako se češće pojavljuje kod dece, osip izazvan vrućinom nije retkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlezde blokiraju, pa znoj ostaje ispod površine kože.

Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice propraćene osećajem peckanja i bockanja. Tokom ekstremnih vrućina birajte odeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprečavanju pojave osipa. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading