Primenite ovaj trik sa sodom bikarbonom i otarasite se peruti zauvek

Autor:

Lifestyle

05.08.2020

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Soda bikarbona je izuztno moćno jedinjenje koje ima vištestruku primenu. Koristi se u ishrani, za čišćenje domaćinstva, a izuzetno je efikasna i kada je uklanjanje peruti u pitanju.

RepublikaFoto: facebook.com/ Dermatologist Dr. Shumaila Khan/printscreen
Foto: Ilustracija

Perut se javlja usled problematične kože na glavi i gotovo 50 odsto populacije u jednom momentu iskusi ovu neprijatnost. Postoje brojni uzroci koji dovode do ove pojave, a neki od najčešćih su.

Suva koža: Ukoliko imate ovaj problem, verovatno je i da imate perut. A njen izgled je ovakav: koža počinje da svrbi i isušena je, a zatim se pojavljuju bele čestice.

Iziritirana masna koža: Ako vam je koža masna i iziritirana, biće crvena i praćena belim ili žutim flekicama. U ovakvim slučajevima je moguće da se perut javi i na drugim mestima na kojima žlezde luče loj (obrve, grudi, oko nosa, ispod pazuha)…

Problematična koža: Ekkcemi i psorijaza mogu izazvati perut. Ako se stanje pogoršava, ovi problemi uzrokuju i svrab, krvarenje, osećaj peckanja, a mogu dovesti i do gubitka kose.

 

Kvasac: Postoje osobe koje su vrlo osetljive na kvasac, pa su zato podložnije dobijanju peruti. U pitanju je intolerancija na hranu i prema dosadašnjim istraživanjima, gotovo 33 odsto populacije ima ovaj problem.

Neredovno pranje kose:  Kada se koža glave i kose ne čisti redovno, na glavi se sakupljaju loj i mrtve ćelije, a to dovodi do nastanka peruti. Ovaj problem je najlakše rešiv i potrebno je samo redovno prati kosu šamponom.

Kod problema sa perutanjem, pranje kose sodom bikarbonom predstavlja efikasno rešenje. Ovo jedinjenje uklanja mrtve ćelije sa kože glave, a pomaže i u regulisanju nivoa PH vrednosti kože. Uklanja svrab i sprečava lučenje sebuma i loja koji mogu zapušiti ćelije kože.

RepublikaFoto: Photo by Erick Larregui on Unsplash

PRIPREMA

Za domaći šampon protiv peruti od sode bikarbone potrebna vam je jedna kašika sode bikarbone i jedna i po kašika mlake vode.

Stavite sodu bikarbonu u mlaku vodu, dobro promešajte dok se ne napravi kompaktna smesa. Šampon zatim nanesite na glavu i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a potom isperite mlakom vodom, ili još bolje, mešavinom prirodnog jabukovog sirćeta i vode.

Ukoliko primetite da vam soda bikarbona kožu čini suvom i da vam ne prija, nemojte je koristiti kao na ovaj način. Tada, u šampon koji koristite za pranje dodajte malu količinu sode bikarbone i to nanesite na kosu, a potom dobro isperite mlakom vodom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading