POZDRAVITE SE SA SUVOM KOŽOM: OVE namirnice leče ispucale pete i neguju stopala!

Autor: Tatjana JOVANOVIĆ

Lifestyle

03.08.2020

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stopala se tokom leta više znoje, a time se povećava opasnost od gljivičnih infekcija. Zato je važno da u letnjem periodu poklonite veću pažnju stopalima, a posebno petama jer je koža na njima deblja i grublja.

RepublikaFoto: Photo by Rune Enstad on Unsplash
Foto: Ilustracija

Nokte redovno skraćujte grickalicom ili makazicama, ali vodite računa da vrh nokta čitavom širinom bude ravan jer tako neće urastati u meso.

Oblik noktiju treba da sledi prirodan oblik prsta. Zanoktice ne secite makazicama, već ih namažite uljem, sačekajte da ga koža upije, pa ih lagano potisnite štapićem.

Povremeno odmorite prste na nogama od laka za nokte. Izbegavajte hranu bogatu solima i prekomerni unos slatkiša jer oni utiču na oticanje stopala. Neka vam obuća bude udobna.

Postoji mnogo domaćih maski na bazi prirodnih sastojaka koja će stopalima pružiti potrebnu negu i hidrataciju, a Srpski telegraf izdvaja neke od njih.

KRASTAVAC, KISELO MLEKO I LIMUN

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izrendajte krastavac, dodajte tri kašičice kiselog mleka i dve kašičice soka limuna. Sastojke izmešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Nanesite je na stopala i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim je isperite mlakom vodom, a stopala dobro prosušite.

KUPKA S HIDROGEN-PEROKSIDOM

U litar destilovane vode sipajte 100 mililitara hidrogen-peroksida od tri odsto, pa u ovu mešavinu umočite noge svake večeri i držite ih u njoj oko 20 minuta.

RICINUS, ČAJEVAC I BILJKA RUSA

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pomešajte tri kašike ricinusovog ulja s isto toliko ulja čajevca i dve kašike biljke rusa i nanesite na stopala. Blago ih masirajte oko 10 minuta, pa ostavite masku da odstoji još neko vreme. Isperite je mlakom vodom.

PALMINO ULJE, ŽALFIJA I SEMENKE GROŽĐA

Izblendirajte dve kašike semenki grožđa, dve kašike sveže žalfije i tri kašike palminog ulja. Nanesite masku na stopala i držite je oko 30 minuta. Ona će dezinfikovati kožu stopala i nahraniti je.

OVSENE PAHULJICE, MED I LIMUN

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pomešajte 20 grama ovsenih pahuljica, 50 grama meda i sok limuna, a potom ih zagrejte. Toplu masku nanesite na stopala i pustite da deluje oko 40 minuta. Isperite je mlakom vodom, pa na stopala nanesite hidrantnu kremu.

ŠARGAREPA

Izrendajte šargarepu, dodajte dve kašike mlevenih ovsenih pahuljica i pet kašika soka od šargarepe. Smesu nanesite na stopala i ostavi je da odstoji oko sat vremena.

ŽUMANCE

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sjedinite žumance, kašiku soka limuna i pola kašike gustina, pa nanesite na stopala. Kad se maska osuši, isperite toplom vodom i namažite stopala hidrantnom kremom.

KREMA OD NEVENA

U manjoj posudi pomešajte 20 grama masti nevena i 10 grama tečnog vitamina A u ampuli. Smesu čuvajte u frižideru. Nanosite je svake večeri pre spavanja, nakon što isturpijate pete i nokte na nogama. Stopala utoplite pamučnim čarapama i prespavajte. Postupak ponavljajte svake večeri u periodu od dve nedelje.

MLEKO

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Potopite stopala u mleko na oko 20 minuta. Mlečna kiselina podstiče stvaranje kolagena i omekšava kožu.

PILING OD KAFE

Sjedinite 50 grama soca i kašiku kokosovog ulja, nanesite piling na stopala, a zatim ih kružnim pokretima lagano masirajte.

PILING S MASLINOVIM ULJEM I ŠEĆEROM

Pomešajte dve kašike maslinovog ulja i 50 grama šećera, a zatim uradite piling stopala laganim kružnim pokretima. Nakon ovoga stopala će ti biti meka i glatka.

PILING OD KUKURUZNOG SKROBA

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pomešajte pola šoljice gustina s malo tople vode, pa smesu stavite u rernu na oko 220 stepeni Celzijusa dok ne potamni. Dobro je utrljajte na čista i suva stopala, ostavite da deluje oko 15 minuta, pa je isperite toplom vodom.

LAVANDINO ULJE

Ovo ulje regeneriše kožu, a sporije se apsorbuje od kreme, tako da koža sa njim duže ostaje vlažna. Namažite stopala uljem, obujte čarape i prespavajte.

SODA BIKARBONA

U lavor sipajte tri litre vode i dodajte tri supene kašike sode bikarbone. Potopite stopala u vodu i držite ih u njoj oko 30 minuta. Nakon toga isturpijajte pete, pa nanesite hidrantnu kremu. Soda bikarbona uklanja mrtve ćelije s kože i deluje kao piling.

MED

Namažite pete medom i ostavite da deluje oko 20 minuta. Isperite mlakom vodom, pa na stopala nanesite hidrantnu kremu. Med deluje antibakterijski i sprečava pojavu gljivičnih oboljenja. Ako želite, u med dodajte i tri izmrvljena aspirina jer sadrži salicilnu kiselinu, koja će pomoći da se mrtve ćelije lakše uklone s peta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading