Ovih OSAM namirnica izbacuju višak tečnosti iz organizma: Izgledajte mršavije, rešite se nadutosti i pobedite celulit!

Autor: Prva.rs

Lifestyle

02.08.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od industrijski prerađene hrane (pre)pune masnoća, soli i šećera koji podstiču zadržavanje tečnosti i otpadnih materija u organizmu, povrće i voće idealni su diuretici koji na prirodan način telo oslobađaju viška tečnosti.

RepublikaFoto: Photo by rawpixel.com from Pexels
Foto: Ilustracija

1. Zeleno lisnato povrće poput salate, matovilca, spanaća i kupusa sadrži visok udeo vode i bogata je najraznovrsnijim mineralima, počevši od magnezijuma, kalijuma i kalcijuma koji su ključni za pravilnu raspodelu tečnosti u telu. Sadrži i vitamine B grupe koji uravnotežuju rad nervnog sistema i metabolizam, a time potpomažu i detoksikaciju.

2. Među najboljim izvorima kalijuma je samoniklo povrće – kopriva, maslačak, špargla i cikorija (vodopija). Ove biljke obiluju kalcijumom i magnezijumom i gvožđem i vitaminom C, važnim za dobru krvnu sliku i obezbeđenost tela kiseonikom, kao i flavonoidima koji snažno podstiču rad jetre, žuči i organa mokraćnog sistema, pa se stoga preporučuju za veliko čišćenje organizma.

3. Prvorazredan prirodni diuretik je korenasto povrće poput rotkve, peršuna, šargarepe i celera koji imaju višestruki efekat jer razgrađuju i suvišne masnoće – zahvaljujući jedinstvenim kombinacijama vitamina, minerala, eteričnih ulja i flavonoida.

4. Štetne materije odlično eliminišu i hrskavo povrće koje postaje sve popularnije u savremenoj kuhinji – komorač i rabarbara. Komorač je moćan energičan spoj kalijuma, mangana i vitamina C, a rabarbara se bori protiv toksina zahvaljujući brojnim mineralima, vitaminom B i blagotvornim kiselinama koje sadrži.

5. Pomoć protiv zadržavanja tečnosti u telu skriva se u povrću ljutog ukusa. Ren je bogat glukozinatima, a beli luk alicinom – lekovitim sumpornim jedinjenjima koja poboljšavaju funkciju mokraćnog i probavnog sistema i poznati su kao eliminatori štetnih materija.

6. Među najsočnijim diureticima je osvežavajuće „bundevasto“ povrće poput krastavca, lubenice, dinje, tikvice. U ovim plodovima ima mnogo vode i minerala – među njima je silicijum koji na sebe veže toksine te ih izvlači iz organizma.

7. Poznato je da bobičasto voće (jagoda, malina, ribizla, borovnica, brusnica) i koštunjavo voće, poput trešanja i višanja, podstiče mokrenje. Uz vitamine i minerale, značajnu ulogu ima antocijanin (crveni pigment koji voću daje boju, a ujedno je snažan antioksidans) i organske kiseline i vlakna.

8. Velika količina kalijuma nalazi se u egzotičnim plodovima što su se odomaćili i kod nas – banani i ananasu, koji u svežem obliku sadrži i bromelain – enzim koji u organizmu pospešuje razgradnju nutrijenata, a time i detoksikaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading