Zašto se CARSKI REZ prečesto bora I KOJE SU NJEGOVE MANE

Autor: DDL.rs, Republika

Lifestyle

01.08.2020

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi u svakoj zemlji najviše 15 odsto porođaja trebalo da se obavi carskim rezom, ovaj procenat se redovno premašuje pa se u nekim zemljama skoro polovina žena porađa na ovaj način.

Trudnica (ilustracija)

Razlozi su brojni a među najvažnijima je svakako želja žena da izbegnu porođajni bol, mada se sve češće mogu čuti i skoro bizarni razlozi i objašnjenja kao što je želja majki da im dete bude željeni znak u horoskopu ili što se ovo smatra porođajem elite dok je prirodni porođaj za obične žene.

Međutim, lekari ukazuju da je prirodni porođaj najbolji i za majku i za bebu te da bi porođaj carskim rezom trebalo raditi samo kada postoje medicinski razlozi za to. A što se bolova tiče, navode da ni porođaj carskim rezom nikako nije lišen bolova, jer kada anestezija prestane da deluje, rana boli kao i posle svake druge operacije.

Postoji još nekoliko loših strana carskog reza, a to su pre svega rizici od komplikacija, kao što su krvarenje, visoka temperatura, infekcije reza i trbušne šupljine, tromboza, embolija.

Mana carskog reza je i to što su majka i beba satima nakon porođaja odvojene a anestezija nekada može da dovede do problema u laktaciji odnosno zastoja u nadolaženju mleka. Druge majke pak, koje mleka imaju, nekada zbog bolova ne mogu da doje bebu.

 

Nakon porođaja carskim rezom žene ostaju duže u porodilištu od onih koje su se porodile prirodnim putem i duže se oporavljaju od porođaja. Nije zanemarljivo ni to što su bebe rođene carskim rezom, za razliku od onih rođenih prirodnim putem, lišene kontakta sa zaštitnom bakterijom, koja ojačava njihov imunološki sistem i kasnije ih štiti od infekcija i astme.

Neka istraživanja pak pokazuju da porođaj carskim rezom povećava i šanse da beba oboli od različitih vrsta dijabetesa ili da bude gojazna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading