Da li ste već čuli za gua-sha? Spremite se da isprobate ovaj tretman!

Autor: lepotaizdravlje.rs, republika.rs

Lifestyle

29.07.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gua-sha je drevna istočnjačka metoda koja ubrzava cirkulaciju čineći kožu sjajnijom i mekšom. Verovali ili ne, ta tehnika je u tradicionalnoj kineskoj medicini prvobitno bila namenjena lečenju tela od toplotnog udara i sezonskih bolesti.

RepublikaFoto: instagram.com/mountlai/printscreen
Foto: Ilustracija

Iako poznata vekovima, poslednjih godina ona doživljava ekspanziju kao jedan vid nege kože. Gua-sha tretmani praktikuju se širom sveta, i to kao ručna masaža za efekat glatke kože i opuštanje mišića.

U prevodu, gua znači grebati, a sha označava pesak ili sitni šljunak. Tragovi koji na koži ostaju posle tog holističkog tretmana podsećaju na sićušni, crvenkasti šljunak. Ali to ne treba da vas zabrine. Dok masaža tela posebnim spravicama na vašoj koži može ostaviti crvenilo, gua-sha na licu lagan je i bezbolan tretman.

Kinezi veruju da blokirana energija izaziva upalu i da njeno pokretanje može poboljšati cirkulaciju i zdravlje. S ciljem da pokrene energiju (ki ili chi u tradicionalnoj kineskoj medicini), gua-sha tretira telo pomoću specijalnih naprava.

One su prvobitno bile od životinjskih kostiju, a danas se izrađuju od različitih prirodnih materijala – idealne za nežno grebanje kože kratkim ili dugim potezima. Istraživanja pokazuju da taj postupak poboljšava mikrocirkulaciju u tretiranim područjima i pojačava protok krvi, što je ključno za brži transport kiseonika do ćelija.

Gua-sha metoda deluje i na limfni sistem, pomažući premeštanje viška tečnosti iz tkiva u limfne čvorove. Zbog toga se smatra da taj tretman smanjuje i bolove u telu. Pojedinci taj metod redovno koriste kako bi ublažili bol nakon intenzivnih treninga.

Gua-sha metoda u nezi lica

Dok gua-sha na telu može ponekad ostaviti modrice i crvenilo, na licu se radi znatno nežnije, a pored toga nudi brojne benefite za kožu. Doprinosi opuštanju mišića lica i podstiče cirkulaciju glave, lica i vrata. Kao rezultat toga, koža postaje meka i elastična, bore se smanjuju, a tonus lica povećava.

Pri izvođenju tretmana, treba izbegavati područja sa osipom i delove sa oštećenom kožom, kako ne bi nastale iritacije. Takođe, alatkice kojima se sprovodi tretman neophodno je oprati sapunom i vodom pre i posle svake upotrebe. Gua-sha tretman nemojte raditi ako u licu imate botoks ili filere, zato što može doći do povreda.

 

Kako i koliko često treba raditi tretmane?

Ako želite da gua-sha tretman postane deo vaše beauty rutine, stručnjaci preporučuju da ga sprovodite tri puta nedeljno. Najbolje je da to radite uveče, pre spavanja.

Lice namažite uljem koje inače koristite. Zatim pomerajte gua-sha alatku uz lagano i umereno pritiskanje. Započnite masažu u predelu vrata, zatim idite preko vilice, područja ispod očiju, obrva i, na kraju, čela. Stručnjaci preporučuju da za početak odaberete alat od rozenkvarca.

On će pomoći da se ulja i hidrantna sredstva za lice bolje apsorbuju u kožu prilikom masaže. U tradicionalnoj kineskoj medicini, crni žad je cenjen zbog svojih lekovitih svojstava, tako da je i alat, tj. kamen od ovog materijala, takođe odličan izbor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading