SAVETI VASKULARNOG HIRURGA ZA BOLJU VENSKU CIRKULACIJU: Lečenje proširenih vena u doba korone

Autor: Tatjana Jovanović

Lifestyle

28.07.2020

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usled globalnih problema sa koronavirusom gotovo sve zdravstvene, pa i ostale, veće ustanove, pretvorene su u KOVID bolnice, a KOVID pacijenti dobili su prednost u odnosu na ostale pacijente. Postalo je veoma teško izboriti se sa zdravstvenim tegobama koje nemaju veze sa koronom jer je gotovo nemoguće pronaći ustanovu u kojoj se možete pregledati ili, ako je i pronađete, morate da čekate na pravi trenutak da se pregledate. Još je teže onim bolesnicima koji, zbog raznih razloga, ne mogu da se kreću, a kapaciteti Hitne pomoći su iskorišćeni. Jedan od zdravstvenih problema koji može biti ozbiljan jeste problem sa proširenim venama.

Foto: youtube.com/printscreen

Najgore od svega je što se problemi koji se javljaju kod venskih bolesti nekada i ne vide golim okom i ne moraju imati simptome koji ukazuju na ozbiljnost problema, kaže za Srpski telegraf vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

UGRUŠAK U KRVI

- Na primer, duboka venska tromboza nastaje kada se u jednoj od dubokih vena formira krvni ugrušakk, koji može dovesti do ozbiljnih ograničenja protoka krvi. Ugrušak u venama se može pojaviti bilo kada, a ukoliko se ne leči na vreme, može prouzrokovati teške komplikacije. Takođe, ukoliko je neko bolestan, povređen ili privremeno sprečen da se kreće, izložen je povećanom riziku za stvaranje ugrušaka u krvi. Ovo stanje je veoma opasno zbog same činjenice što može, ali i ne mora da bude praćeno tegobama - objasnio je dr Jocić.

Nošenje kompresivnih čarapa značajno može umanjiti tegobe

Mnogi ljudi misle da su proširene vene zapravo samo pitanje izgleda i nisu svesni koji su faktori rizika za dobijanje proširenih vena. Razvoj bolesti vena najčešće je posledica genetske predispozicije, dok se rizik pojedinca za različite vaskularne bolesti povećava sa godinama starosti.

 

MERE ZAŠTITE

- Neophodno je pružati pravovremenu negu pacijentima sa proširenim venama, pridržavajući se svih preporučenih mera zaštite. Mora da se razume da nedostatak bola ne znači nužno da problem ne postoji. Zato odlaganje lečenja može da vodi u ozbiljnija stanja i kompleksnije lečenje. Neophodno je da vaskularni hirurg proceni stadijum bolesti i da odredi da li je potrebna hitna intervencija ili se situacija još neko vreme, uz primenu adekvatne terapije, može posmatrati - dodao je dr Jocić.

Preporuka doktora, kako u segmentu prevencije tako i kod ublažavanja simptoma, jeste da pacijenti sa venskim problemima ostanu aktivni, da vode računa o telesnoj težini i načinu ishrane. Svakodnevna umerena fizička aktivnost poput hodanja ili vežbanja utiče na zdravlje vena i smanjuje venski pritisak, a nošenje kompresivnih čarapa značajno može umanjiti tegobe ove bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading