Kako da vam ne smeta vlaga ovog leta, bez obzira na vaš tip kose

Autor: Lepota i zdravlje, Republika

Lifestyle

28.07.2020

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Održavanje prirodnog volumena kose tokom najtoplijeg dela godine može biti veliki izazov. Ovo su trikovi uz pomoć kojih ćete sačuvati kosu od vlage.

RepublikaFoto: Photo by averie woodard on Unsplash
Kosa (Ilustracija)

Letnja vrućina i vlaga mogu da znače jednu od dve stvari: ravna, beživotna ili umršena loknasta kosa bez definicije.

– Vlaga iz toplog vazduha prodire u vlasi i menja kosu. Upravo to otežva pravljenje i postojanost bilo koje frizure tokom leta – kaže frizerka Sali Hašberger. Ali, iako je ovo doba godine kada kosa najviše “poludi”, ne znači da i za nju nema rešenja. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sačuvate kosu od vlage.

Ravna kosa

– Tanka kosa teško dobija volumen i ima tendenciju da beživotno visi – kaže frizerka i dodaje:

– A, teški proizvodi za negu to još pospešuju. Imajte to na umu: nakon šamponiranja stavite lagani regenerator od sredine kose i izbegavajte da ga stavljate na teme. Nakon toga umotajte kosu i pustite je da odstoji u peškiru od mikrofibera (koji brzo upija vodu). 

 

- Kada uklonite peškir dodajte nekoliko kapi marokanskog ulja, „i sušite pramenove kose fenom ka gore kako bi koren kose ostao izdignut - savetuje frizerka Dženifer Lepez.

– Podesite fen na nižu temperaturu jer visoke mogu kosu da učine svilenkastom, a tada ona gubi volumen.

Na kraju, stavite malko suvog šampona na teme, kao bi kosa dobila još više volumena i teksture.

Debela dlaka

Deblja i puna dlaka prirodno ima više volumena zahvaljujući većim folikulima iz kojih kosa raste, kaže Hašberger. Ali, vlaga utiče na taj volumen isto kao i na bilo koji drugi tip kose. Vlaga širi same vlasi, pa je gotovo nemoguće imati lepo stilizovanu frizuru.

Pa, kako sačuvati kosu od vlage kada imate ovaj tip vlasi? Zapravo bi trebalo vašoj kosi da pružite još više hidratacije jer tako neće apsorbovati toliko vode iz vazduha. Na vlažnu kosu nanesite balzam za hidriranje kose, a zatim pustite da se kosa osuši sama. Ako želite da se isfenirate sačekajte da vam kosa postane suva nekih 90 posto, nanesite na nju sprej za zaštitu od toplote, a zatim stilizujte kosu sa fenom podešenim na hladno sušenje kako biste umanjili šansu za dehidrataciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kosa na letnjem suncu

Kovrdžava kosa

Vlaga može uticati na vašu rutinu stilizovanja kovrdžave kose. Naime, postoji nekoliko koraka koje treba uzeti u obzir tokom velike vrućine.

Prvi korak: perite kosu naglavačke.

– Kada okrenete glavu ka napred dok ste pod tušem i tako je perete, to podiže vlasi iz korena i sprečava da balzam dođe na vlasište i optereti kosu – kaže Sali.

Jednom kada je kosa oprana i isprana, ravnomerno rasporedite kremu za lokne. Mnoge žene nanose kremu na svaku loknu pojedinačno da bi je razdvojile i definisale, a zatim je puste da se sama osuši.

– Kovrdže se ovako uvek manje umrse – kaže Lepez i dodaje:

– Ali ako ste u žurbi, osušite je difuzorom. Samo se oduprite dodirivanju kose što je više moguće – to doprinosi stvaranju onih sitnih dlačica koje odstoje van lepo definisanih lokni. 

 

Suva kosa

Letnje vreme doprinosi da se kosa vrati u svoje najprirodnije stanje.

– Hidrirajte kosu i održavajte volumen stavljanjem kokosovog ulja – kaže Hašberger. Ono je bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E koji hidrira i dodaje sjaj. Stavite ulje kao masku da odstoji dok se tuširate, a na kraju ga isperite.

Ako vam se čini da je kosa previše teška od ulja, operite ga šamponom koji takođe sadrži i kokosovo ulje. Da biste dobili volumen, Hašberger preporučuje vezivanje kose na vrh glave svilenom martamom ili tračicom dok se ne osuši.

– Ovo pomaže da se lokne lepo izdefinišu i podiže korenje vlasi – kaže ona za Shape. Kada skinite maramu, nanesite neko hranjivo ulje za dodatni sjaj i definiciju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading