Masažom palca protiv KOVID-a! Tajne kineske tradicionalne medicine

Autor: Tatjana Jovanović

Lifestyle

27.07.2020

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet se i dalje bori sa koronavirusom, ali Kinezi su napokon malo odahnuli jer su uspeli da zaustave širenje zaraze, umnogome pomoću kineske tradicionalne medicine.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Od 85 odsto svih obolelih od korone u Kini njih 60 odsto je primilo biljne lekove, zajedno sa alopatskim antivirusnim lekovima, prema podacima kineskog ministarstva nauke i tehnologije. U pitanju su mahom bile formule lekovitog bilja i akupunkture - kaže za Srpski telegraf dr Ana Žikić, koja se bavi akupunkturom i primenom tradicionalne medicine.

Dr Ana Žikić preporučuje trljanje palca leve i desne ruke, kao i na nogama, malo odsečnijim i bržim pokretima (10 do 20 pokreta) jer se tamo nalaze počeci meridijana pluća i slezine

Nakon završenih osnovnih studija u Beogradu, svoje školovanje nastavlja na Fakultetu tradicionalne kineske medicine u Pekingu. Pored akupunkture, ona u svom radu koristi preskripcije kineskog bilja, dijetologije i zdravstvenog ćigonga. Sertifikovani je instruktor u primeni vežbi kojima se poboljšava kvalitet života i zdravlje pacijenta.

 

Načini prevencije i lečenja, širenja epidemija postojali su još u starim knjigama tradicionalne kineske medicine, a protokoli o ponašanju današnjih lekara rađeni su na osnovu rezultata tradicije duge nekoliko hiljada godina...

NAPADA PLUĆA I SLEZINU

Doktorka Žikić za Srpski telegraf kaže da kineski stručnjaci objašnjavaju virus KOVID-19 kao deo grupe epidemioloških oboljenja i pošto u kineskoj medicini postoji klasifikacija bolesti prema sindromu i prema patološkim faktorima koji ovu bolest izazivaju, oni smatraju da je KOVID-19 bolest izazvana patološkim faktorima hladnoće, vlažnosti, toksina i vreline. Kombinacija ovih faktora najviše utiče na unutrašnje organe - pluća i slezinu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poremećaj ovih organa kasnije dovode do malaksalosti bolesnika, kašlja, izlučivanja i iskašljavanja sluzi sa pojavom temperature, te se dijagnostika, lečenje i preventiva najviše tiču stanja ova dva organa. Naravno, i celokupnog sistema, ali, pre svega, ova dva organa.

TAPKANJE PLUĆA

Dr Žikić kaže da lečenje zavisi od faze infekcije (početni stadijum, stadijum progresivnog oblika, stadijum oporavka).

RepublikaFoto: pixabay.com

- Metode lečenja obolelih od KOVID u Kini razlikovale su se po tome da li su pacijenti bili u fazi otkrivanja bolesti, lečenja ili rekonvalescencije - objašnjava lekar.

60 odsto obolelih u Kini se lečilo formulama lekovitog bilja uz akupunkturu

Svi se pitamo da li će biti drugog talasa korone i kako se pripremiti za njega u letnjem periodu, odnosno kako preventivno delovati. Doktorka Žikić kaže da je kineska tradicionalna medicina, pre svega, individualna jer zahteva direktan kontakt s pacijentom, ali se preporučuje blaga masaža određenih delova tela, odnosno vežbe medicinskog ćigonga.

- Prvo bih preporučila masažu palca leve i desne ruke, kao i palčeva na nogama, malo odsečnijim i bržim pokretima (10 do 20 pokreta). Upravo se na palčevima nalaze počeci meridijana pluća i slezine. Vežba je vrlo jednostavna. Takođe, preporučila bih lagano tapkanje predela pluća, ali, pre svega, dve akupresurne tačke ispod područja klavikule (ključne kosti). Nalaze se na levoj i desnoj strani, vrlo lako ih je opipati jer se tu nalazi jedan trougao. Lagano tapkajte ove delova tela jer ove tačke direktno povezuju gornji i središnji deo tela, a tu su i limfni čvorovi - kaže doktorka.

 

Akupunktura i tradicionalna kineska medicina uopšte mogu da nam pomognu da sami doprinesemo zdravlju, a prema rečima naše sagovornice, vrlo je važno da u ovim danima ostanemo mentalno zdravi, predusretljivi prema drugima, a, pre svega, prema samim sebi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading