OVI trikovi će vam pomoći da NE DIRATE LICE! Prosečni čovek za sat lice dotakne čak 23 puta

Autor:

Lifestyle

26.07.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Perite ruke i ne dirajte lice" - već mesecima bruji sa svih strana jedan od glavnih saveta za izbegavanje infekcije virusom korona. I dok smo pravilno pranje ruku većinom uspešno savladali, neki od nas još imaju velikih problema s drugim delom rečenice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dodirivanje lica mnogima je nesvesni refleks, a istraživanja pokazuju da prosečni čovek u periodu od jednog sata lice dotakne 23 puta. Sada je izrazito važno minimizovati takav kontakt zbog opasnosti od zaraze, a oslobađanje od ove nehigijenske navike isplati se i inače, i to zbog sprečavanja pojave akni i upala kože.

Prvi i apsolutno nezaobilazni korak je da postanete svesni da dodirujete lice. Pokušajte da registrujete u kojim situacijama i iz kojih razloga to najčešće radite. Vrlo je moguće da to radite u trenucima stresa i anksioznosti ili ste pak dodirivanje automatizmom povezali uz neke konkretne radnje, na primer čitanje ili vožnju.

 

Nakon toga ste spremni za sledeći korak- zaposlite ruke. Neka vam u rukama bude loptica, gumica ili neki drugi manji predmet koji će vam uviek biti pri ruci. Ako su ruke okupirane, videćete, prsti će puno ređe pohrliti prema licu, prenosi Cosmopolitan.

Još jedan trik koji bi vam mogao biti koristan je da ruke namažete nekim prirodnim sredstvom vrlo intenzivnog mirisa – ulje čajevca je idealno jer, čak i ako ipak dodirnete lice, ima snažna dezinfekciona svojstva. Intenzivan miris smetaće sluznicama očiju i nosa pa ćete izbjegavati bliski kontakt. Uostalom, podsetiće vas da ruke držite dalje od lica. Bilo bi korisno i da zamolite vaše najbliže da vas opomenu i da im uslugu uzvratite.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading