Moćna voćka koja je u jeku sezone: Čaj koji jača imunitet i kosti, odličan je za bubrege...

Autor: Espreso, Republika

Lifestyle

26.07.2020

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borovnica je veoma zdravo voće. Sok od borovnice, po ispitivanju javnog mnjenja spada u najukusnije voćne sokove. Od borovnice se pravi slatko i marmelada, a čaj od borovnice je posebno lekovit i može se pripremati od lista, ploda i korena. Za čaj se uglavnom koristi sušen plod borovnice.

RepublikaFoto: Photo by Kira auf der Heide on Unsplash
Foto: Ilustracija

Čaj od lista borovnice ima antiseptično dejstvo. Diuretik je pa pomaže izmokravanje. Deluje lekovito na bešiku i bubrege. Listovi borovnice su antidijabetični, smanjuju procenat šećera u krvi pa se preporučuju ljudima koji boluju od dijabetesa. Čajem od lista borovnica leči se još i kašalj, bolovi u želucu, mučnina, povraćanje, lenja creva i upala mokraćne bešike.

Čaj od ploda borovnice koristi se za poboljšanje vida pošto je plod bogat karotinom. Takođe se koristi kod poremećaja funkcije creva, parazita u crevima, povišenog šećera u krvi i kao antiseptik.

Čaj od korena se koristi za dezinfekciju rana, kožnih čireva i opekotina.

Borovnica uspešno jača imunitet i sprečava stanja koja nastaju kao posledica narušenog imuniteta. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidantom i borcem protiv slobodnih radikala.

RepublikaFoto: pixabay.com

Borovnica je odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš LDL holesterol, sprečava zakrečavanje krvnih sudova i pojavu tromba. Reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar.

Obzirom da je odličan diuretik, pomaže kod izmokravanja a samim tim čisti mokraćnu bešiku, mokraćne kanale i bubrege.

Borovnica jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi. Preporuka je dijabetičarima da redovno koriste čaj od lista borovnice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading