Može li nam kozmetika sa VITAMINOM D pomoći da nadoknadimo nedostatak tog sastojka?

Autor: Lepota i zdravlje

Lifestyle

24.07.2020

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno već znate da je vašem telu neophodan vitamin D, kao i da on ima važnu ulogu za zdravlje kože i kostiju. Vitamini C i E spadaju u najpoznatije sastojke za negu kože u poslednjih nekoliko godina. Međutim, sve češće, zbog benefita koje pruža koži, pažnju privlači i kozmetika sa vitaminom D.

RepublikaFoto: Photo by Nika Akin on Unsplash
Krema na ženskom licu

Verovatno već znate da je vašem telu neophodan vitamin D, kao i da on ima važnu ulogu za zdravlje kože i kostiju. Vitamini C i E spadaju u najpoznatije sastojke za negu kože u poslednjih nekoliko godina. Međutim, sve češće, zbog benefita koje pruža koži, pažnju privlači i kozmetika sa vitaminom D.

Tačna količina vitamina D koja vam je potrebna zavisi od mnogo faktora –  ishrane, boje kože, klimatskih uslova i doba godine. (Pročitaj: Zbog čega nam je Vitamin D neophodan?) Ako radite u kancelariji sa ograničenom prirodnom svetlošću, sigurno ste se zapitali da li ga imate dovoljno. Ukoliko je odgovor odričan, treba da znate da nedostatak možete nadoknaditi putem odgovarajuće ishrane, suplemenata ili boravkom napolju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Žensko lice Ilustracija

Dermatolozi kažu da koža proizvodi oblik vitamina D kao odgovor na izlaganje ultraljubičastom zračenju, tj. suncu. Kako to tačno funkcioniše? Proteini (koji se nalaze u koži) se u dodiru sa UV svetlom pretvaraju u vitamin D3 (aktivni oblik vitamina D). Da biste obezbedili optimalnu količinu tog vitamina, nije potrebno da se sunčate satima. Dovoljno je da svakodnevno samo 10 minuta provedete napolju, na suncu. Ne zaboravite da pre izlaska iz kuće nanesete kremu za sunčanje jer ona neće u potpunosti sprečiti apsorpciju UV zraka. Vitamin D koža će proizvesti čak i onda kada je propisno zaštićena kremom. (Pročitaj: Na ovo se dugo čekalo: Rijana predstavlja novu beauty kolekciju koja menja pravila nege)

 

Ukoliko težite da svoju ishranu obogatite vitaminom D, imajte u vidu da se on nalazi u namirnicama kao što su losos, jaja, mleko i sok od pomorandže.

Koliko je delotvorna kozmetika sa vitaminom D?

Vitamin D je važan za imuni sistem i celokupno zdravlje, a njegov deficit može da ima i negativan uticaj na vašu kožu. Ako ste tražili načine da povećate njegov unos, možda ste pomislili da to učinite korišćenjem kozmetike za negu lica i tela. (Pročitaj: Ovako nastaje magija – Chanel vam otkriva tajnu stvaranja svojih čuvenih kozmetičkih preparata).

 

Kada je u pitanju kozmetika sa vitaminom D, najviše istraživanja fokusirano je na njegovu ulogu u lečenju antiimflamatornih bolesti kože, kao što je psorijaza. On ima i antioksidantna i antiage svojstva, a neutralizuje oštećenja prouzrokovana dejstvom slobodnih radikala. Proizvodi za negu kože obogaćeni vitaminom D nude brojne blagodeti vašoj koži. Oni je čuvaju od oštećenja, smanjuju natečenost i upale i ublažavaju vidljivost bora. (Pročitaj: Jednostavna pravila za negu zrele kože)

RepublikaFoto: pixabay.com
Lice

Međutim, serumi, ulja i kreme ne mogu nadoknaditi nedostatak vitamina D u organizmu. Bez obzira na to koliko ih često koristite, neće vam pomoći da povećate količinu vitamina D u krvi. To je moguće učiniti samo putem ishrane, sunčanja ili suplemenata koje vam prepisuje lekar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading