Koliko dugo treba TRLJATI RUKE sredstvima za dezinfekciju da biste UKLONILI VIRUS i šta nikako ne bi trebalo da radite!

Autor: Blic, Republika

Lifestyle

23.07.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka pandemije koronavirusa higijena ruku navodi se kao ključna mera u sprečavanju širenja zaraze. Pravilo je da se ruku peru toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, a znate li kako treba koristiti dezinficijense?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Špricanjem dezinficijensa u obliku spreja ili kapanjem na ruke, a zatim brzim brisanjem ruku, nećete to sredstvo iskoristiti na najbolji način, zato obratite pažnju na uobičajene greške koje mnogi prave prilikom upotrebe ovih sredstava.

Kako kažu stručnjaci, dezinficijensom treba prekriti celu površinu ruku, zato je jedna od čestih grešaka nanošenje nedovoljne količine sredstva za dezinfekciju.

- Ne morate da brinete da li koristite prevelike količine dezinficijensa, jer tu ne postoji problem - rekao je dr Zek Džej Mekini, lekar medicine rada sa klinike u Minesoti i dodao da je ispravno dezinficijensom prekriti obe ruke, prenosi "Hafington post".

A kada nanesete dovoljno sredstva za dezinfekciju na ruke, potrudite se da ih dovoljno dugo trljate kako biste njime prekrili svaku neravninu.

Da je najveći rizik prilikom upotrebe sredstava za dezinfekciju nepokrivanje celih ruku, smatra i šef Odeljenje za infektivne bolesti na Univerzitetu Bafalo u Njujorku Tomas Ruso koji je rekao:

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Trljamo delove prstiju na strani dlanova, trljamo njihove vrhove, ali ne trljamo prste sa druge strane, prostor između prstiju niti spoljašnu stranu palčeva".

Ruso je dodao da ruke treba trljati sredstva za dezinfekciju sve dok se ne osuše jer se tako dezinfikuje svaki delić šaka.

- Ako ne čekate da se osuše, može se dogoditi da sredstvo obrišete o nešto, a tada ono neće obaviti svoj posao - rekao je Mekini i istakao da se deaktivacija određenih bakterija i virusa događa u trenutku utrljavanja sredstva na ruke.

Važno je i voditi računa kako se čuvaju sredstva za dezinfekciju ruku. Ruso je upozorio da ih treba držati dalje od domašaja dece i naveo porast broja slučajeva trovanja zbog gutanja ovih dezinfekcionih preparata.

Poručio je da se kovid-19 primarno širi respiratornim kapljicama, pa da se ne sme zaboraviti važnost nošenja maske.

- Ako moram da izaberem samo jedno, izabraću masku i pustiti ruke da se prljaju - poručio je kako bi istakao značaj maske kao zaštite od kovida.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je važno da se sredstva za dezinfekciju koristite pravilno, ona ne smeju da budu jedina preventivna mera.

Na primer, kada perete ruke nakon jela, temeljito ih operite vodom i sapunom, jer sprej za dezinfekciju neće ukloniti sa njih prašinu ili masnoću.

Prema preporuci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ruke treba trljati oko 20 sekundi, dok ne osetite da su suve.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je pranje ruku odd najmanje 20 do 30 sekundi i ponudila detaljna upustva o pravilnoj tehnici dezinfekcije ruku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading