(SAVETI) Zdrava kosa uprkos vrućini

Autor: T. Jovanović

Lifestyle

21.07.2020

22:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve žene sanjaju o zdravoj i svilenkastoj kosi, a ovakav izgled ćete lako postići pomoću maski koje možete sami da napravite. Nega kose tokom leta je veoma bitna jer vlasi tada često bivaju suve i bez sjaja. Sunčevi zraci štete kosi, posebno ako je ofarbana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zato stručnjaci savetuju da je redovno perete, po mogućstvu biljnim šamponima. Takođe, balzami štite kosu od znojenja jer sprečavaju ulepljivanje kose usled znojenja, a kosu čine glatkom. Redovno šišanje je poželjno da se krajevi ne bi rascvetali. Hidratacija je od ključnog značaja, te je potrebno da pijete dosta vode. I, naravno, ne zaboravite šešir.

Kosu možete negovati i prirodnim preparatima, ručno napravljenim. Srpski telegraf predlaže nekoliko takvih maski, a ako ih budete nanosili duži vremenski period, učiniće čuda s vašom kosom.

Jabukovo sirće

RepublikaFoto: pixabay.com

Jabukovo sirće pomaže protiv peruti, a kosu čisti od gljivica koje se nakupljaju na temenu glave. Sirće razblažite u mlakoj vodi, pa ga pola sata pre pranja nanesite na kosu. Kosa će posle pranja biti čistija i sjajnija.

Med i maslinovo ulje

RepublikaFoto: pixabay.com

Maska od meda i maslinovog ulja hidrira kosu, a možete je naneti i više puta tokom nedelje. Promešajte dve kašike maslinovog ulja, jaje i kašiku meda, da dobijete glatku smesu. Nanesite masku na celu dužinu kose, od korena ka krajevima. Prekrijte kosu folijom, pa je obmotajte peškirom. Ostavite je da deluje oko sat vremena, a zatim isperite masku mlakom vodom i šamponom.

Bademovo ulje

RepublikaFoto: pixabay.com

U manjoj posudi promešajte dve kašike bademovog ulja, kašiku meda, kašiku pavlake i žumance. Masku nanesite na kosu i dobro izmasirajte teme da biste pojačali cirkulaciju i dejstvo maske. Masku ostavite da deluje dva sata, a potom je isperite toplom, pa hladnom vodom.

Kombinacija ulja i kopriva

U manju činiju pomešajte dve kašike kokosovog ulja, dve kašike čičkovog ulja, dve kašike ricinusovog ulja, kašiku tinkture od koprive i kašičicu cimeta. Ovom maskom masirajte kožu glave nekoliko minuta, a potom je razvucite ka krajevima kose. Ostavite masku da deluje oko sat vremena. Potom je isperite. Ova maska će vašu kosu regenerisati, posebno ako je suva i oštećena, i učiniti je jačom.

Maska od avokada

RepublikaFoto: pixabay.com

Ulje koji se vadi iz ploda avokada ima široku primenu u kozmetici. Avokado podstiče rast kose i daje joj volumen jer je pun vitamina i minerala. Pomešajte šolju jogurta, četvrtinu avokada, žumance, kašiku meda i kašiku limunovog soka. Smesu nanesite na kosu celom dužinom, od korena ka krajevima, i neka vam stoji na kosi što duže.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading