UJED PAUKA MOŽE DA BUDE OPASAN: Ovo su prvi simptomi trovanja, a evo i šta treba da uradite kada ih primetite!

Autor: Republika

Lifestyle

21.07.2020

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pauci nisu agresivne životinje i ujedi su zapravo slučajni, a događaju se tokom obavljanja poslova u bašti, kampovanja, sedenja u travi, kod radova sa senom i vinovom lozom, boravkom u napuštenim objektima i slično.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako izgleda ujed pauka?

Ugriz pauka je obično neprimetan ili se oseti tek blagi bol. Obično su bezazleni jer većina paukova nema dovoljno jaka klješta da probiju kožu, ali se smatra da su gotovo svi otrovni.

Trovanje paukovim otrovom naziva se arahnidizam, araneidizam ili araneizam. Latrodektizam je najvažniji deo araneizma i predstavlja niz simptomima izazvanih delovanjem otrova pauka Latrodectus tredecimguttatus, (crna udovica). Otrovni aparat latrodektusa sastoji se od šupljih štipaljki, otrovnih žlezda i njihovih izvodnih kanala.

Šta se dešava u telu kada vas (opasni) pauk ipak ujede?

Štipaljkom pauk probije kožu i iz unutrašnjosti žlezda ubrizga otrov u telo žrtve (čovek). Neurotrofni otrov, sastavljen od toksalbumina i lipoproteina s fosfolipidima, deluje na autonomni i centralni nervni sistem, centralno i periferno.

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience
Foto: Ilustracija

Pojava prvih simptoma

Od trenutka ugriza do pojave prvih simptoma protekne desetak minuta do jednog sata. Bol počinje u regionalnim limfnim čvorovima, a potom se širi. Bolesnik oseća stezanje i pritisak u grdunom košu, koža je oznojena, uz grčenje mišića. Kasnije bol popušta uz osećaj žarenja u tabanima. Trećeg dana bolesnik se obično oseća mnogo bolje, ali još uvek ističe bolove u stopalima i žarenje u tabanima, oseća trnjenje i glavobolju. Nakon nekoliko dana kod nekih bolesnika može se uočiti osip na koži.

Kod nelečenih pacijenata simptomi traju u proseku sedam dana, a kod nekih i kraće ili znatno duže, sve do tri nedelje. Smrtni ishod je retkost, ali kod nekih bolesnika, naročito srčanih i onih s visokim pritiskom, mogu nastupiti komplikacije koje mogu da prouzrokuju smrt. U lečenju latrodektizma primenjuju se simptomatska (mišićni relaksansi, analgetici i kalcijum) i specifična (antitoksin) terapija. Uvek nakon ujeda crne udovce je potrebno obratiti se lekaru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon ujeda pauka uvek je potrebno kožu na mestu ugriza oprati, dezinfikovati i staviti hladnu oblogu. U slučaju crvenila i otoka potrebno je namazati kortikosteroidnu kremu,a u slučaju infekcije i gnoja potrebno je namazati antibiotskom kremom koju prepisuje lekar.

Kod dece je uvek potreban pregled pedijatra, a kod odraslih osoba stručni pregled je neophodan u slučaju ugriza crne udovice ili kod jače lokalne reakcije kože na ujed nekog drugog pauka, u pojavi sistemske reakcije ili koprivnjače.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading