Uskladite vežbanje s menstrualnim ciklusom i – dobićete sjajne rezultate!

Autor: Lepota i zdravlje, Republika

Lifestyle

21.07.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O tome kako i koliko menstrualni ciklus utiče na vežbanje i postizanje rezultata donedavno se nije mnogo pričalo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Fitnes (Ilustracija)

 Pa ipak, znamo jako dobro da nivo hormona, srčani ritam i stanje organizma variraju u zavisnosti od našeg ciklusa. Prilagođavajući ovome svoju vežbačku rutinu, iskoristićete svoju fiziologiju da biste iz svega izvukli maksimum – tako bar kažu oni koji godinama istražuju povezanost ciklusa i sportskih performansi.

To se ne odnosi samo na profesionalne sportistkinje već i na sve devojke i žene koje rekreativno treniraju. Bez obzira na to da li ste rekreativac ili od sporta živite, trening usklađen s ciklusom pomoći će vam da dođete do željenog cilja. Da li će to biti pobednički trofej ili obaranje ličnog rekorda – potpuno je svejedno.

A kako to u praksi funkcioniše? Da biste lako pratili svoj menstrualni ciklus, najbolje je da instalirate neku od brojnih aplikacija koje su namenjene baš tome (tzv. period-tracking app). U zavisnosti od faze ciklusa, tako ćete odabrati adekvatnu vrstu vežbi. 

Uskladite vežbanje i menstrualni ciklus

 

Menstruacija (1. do 5. dan ciklusa)

Upravo sada, nizak nivo estrogena i progesterona mogu uticati na to da se osećate bezvoljno i nemotivisano. Jednostavno rečeno – nije vam do vežbanja, pogotovo ne do intenzivnog treninga. Ali, zapravo je to pravi period za izgradnju snage i mišića, i to zahvaljujući visokom nivou testosterona (da, ovaj hormon luči se i u telu žena!). Zato – radite vežbe koje vam prijaju. To mogu biti i treninzi niskog intenziteta kao što su joga, pilates ili vežbe istezanja. Važno je da vežbate!

RepublikaFoto: youtube.com/Joanna Soh Official
Vežbanje

Folikularna faza (6. do 14. dan)

Između kraja menstruacije i otprilike tri dana pre ovulacije, nivo estrogena je na vrhuncu, što znači da ćete imati više energije, pa ćete i na svojim mišićima raditi – bolje i vratiti se u rutinu. Estrogen je povezan s osećajem sreće i ispunjenosti, pa to treba iskoristiti! Fokusirajte se na treninge snage, sprint i intenzivne vežbe. Dajte sve od sebe – pomerite sopstvene granice. 

Faza ovulacije (15. do 23. dan)

U fazi ovulacije, estrogen nakratko opada, dok nivo progesterona raste. Više progesterona može doprineti slabljenju mišića, što znači da je  oporavak sad važniji nego inače, kažu stručnjaci. U ovoj fazi ciklusa, preporučuju se zato kardio treninzi i vežbe snage, ali u kombinaciji s vežbama umerenog intenziteta – kako bi se telo odmorilo. Takođe, umesto sprinta, odaberite lagano trčanje, a vežbe s opterećenjem radite uz manji broj ponavljanja.

RepublikaFoto: instagram.com/michelle_lewin
Ilustracija

Lutealna faza (24. do 28. dan)

Nivo estrogena i progesterona opada. Kao rezultat toga, javljaju se simptomi PMS-a, razdražljivost i anksioznost. Sad je idealno odabrati vežbe koje će vas osloboditi stresa. Najbolji za to jesu joga, pilates ili lagano trčanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading