Činjenice koje vam lekar NEĆE REĆI tokom trudnoće, a važno je da ih znate...

Autor: Prva.rs

Lifestyle

18.07.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekar koji vodi vašu trudnoću će vam dati mnogo saveta kako treba da se ponašate i šta možete da očekujete u narednih devet meseci. Trudnoća je sa razlogom drugo stanje i sa sobom nosi mnoga iznenađenja. O nekima će lekar govoriti, dok neke neće ni spomenuti, jer se ne događaju svim trudnicama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Korisno je znati sledeće:

1. Mnogo trudnica ima potrebu da čisti i uređuje stan ili da u kući radi poslove koje nikada do sada nije radila. Ta želja za radom je korisna, ali ne preterujte.

2. U prvom trimestru zbog navikavanja na novo stanje i zbog mučnina, žena je odsutna i zbunjena. Ipak, i odmornoj trudnici događa se da se ne može koncentrirati ili da zaboravlja.

3. PMS i trudnoća imaju mnogo zajedničkog. Grudi su osetljice i uvećavaju se, hormoni divljaju i često menjate raspoloženje. Ne brinite ako nakon smeha odjednom počnete da plačete.

4. Promena veličine grudi jedan je od prvih simptoma trudnoće, a za to su krivi hormoni estrogen i progesteron. Nekim ženama grudi se uvećavaju samo u prva tri meseca, a nekima sve do kraja trudnoće.

5. Tekstura kose se menja, ona brže raste ili pojačano opada. Nije retkost da se dlačice pojavljuju na licu ili na grudima oko bradavica. Nokti, takođe, brže rastu i postaju čvršći.

6. Kako ćete morati kupovati trudničku odeću, možda će vam trebati i trudnička obuća. Zbog viška tečnosti u telu trudnice, povećava se volumen stopala i stare cipele postaju tesne.

7. Tokom trudnoće telo proizvodi više hormona relaksina koji pomaže u pripremanju cerviksa za porod. Međutim, relaksin čini ligamente slabijim, zbog čega možete biti nestabilni, piše avaz.ba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading