Istraživanje pokazalo: Fermentirano povrće štiti od koronavirusa!

Autor:

Lifestyle

17.07.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studija naučnika iz berlinske univerzitetske bolnice Charité pokazala je da način ishrane ima uticaj na smrtnost od virusa Kovid-19.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, ova studija dokazala je i da je stopa smrtnosti niža u zemljama u kojima se u velikoj meri konzumira tradicionalna, fermentirana hrana.

Kako se navodi u zaključku istraživanja, ako se njihova hipoteza potvrdi u budućim studijama, Kovid-19 će biti prva epidemija zaraznih bolesti koja uključuje biološke mehanizme povezane sa gubitkom "prirode", piše News-medical.

Kako tvrde, značajne promene u mikrobiomu, prouzrokovane savremenim načinom života i manjom konzumacijom ukiseljenog povrća, utiču na širenje i ozbiljnost bolesti.

Uloga ishrane u zaštiti od Kovid-19 

Mnoga hrana ima svojstva antioksidanasa, dok proces fermentacije povećava antioksidacijsku aktivnost prehrambenih proizvoda. Pod tim se podrazumeva mleko, voće, povrće i meso.

Istraživački tim pretpostavlja da konzumiranje fermentirane hrane može objasniti neke razlike u stopama smrtnosti od Kovid-19 između zemalja u Evropi.

Za testiranje hipoteze tim je koristio informacije iz evropske baze podataka o potrošnji hrane Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) za procenu potrošnje različitih fermentiranih namirnica po zemljama, uključujući povrće, mleko, jogurt, kiselo mleko i ukiseljeno, odnosno marinirano povrće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači navode da je od svih razmatranih varijabli samo fermentirano povrće imalo značajan uticaj na stopu smrtnosti po zemljama.

Naime, rizik smrtnosti od virusa Kovid-19 smanjivao se za 35.4% po svakom gramu prosečne dnevne potrošnje fermentiranog povrća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading