ZAGRLJAJ KAO LEK: Šta se dešava u telu tokom 20 sekundi grljenja

Autor: pixelizam.com

Lifestyle

23.10.2017

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan iskren zagrljaj prijatelja ili partnera može da ima snažan uticaj na naše telo. Poput smeha, naučnici su otkrili da i zagrljaji imaju lekovita svojstva. Istraživanja pokazuju da je zagrljaj vrlo delotvoran u lečenju raznih fizičkih bolesti, kao i usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Grlite se da biste ostali zdravi i srećni

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Severnoj Karolini pokazalo je da zagrljaji povećavaju nivo hormona ‘vezivanja’ – oksitocina, smanjuju rizik od srčanih bolesti, snižavaju krvni pritisak i nivo sters hormona kortizola.

Kako naše telo reaguje na zagrljaj?

Prema istraživanju kada bi se zaljubljeni par zagrlio na 20 sekundi njihovo telo bi značajno povećalo nivo oksitocina, hormona koji se inače najviše izlučuje tokom dojenja. Takođe, i prijateljski zagrljaj zabiležio je značajan porast, ali ne kao ljubavni.

Foto: pixabay.com

U međuvremenu, količina kortizola – hormona stresa se značajno smanjila kod žena, kao i njihov krvni pritisak.

Voditelj istraživanja i psiholog dr. Karen Grewen kaže: “Podrška partnera se veže uz veće količine oksitocina kod muškaraca i žena.

Međutim, važnost oksitocina i njegovi potencijalni kardioprotektivno delovanje može biti veće kod žena.”

U drugoj studiji vezanoj za zagrljaje koja je provedna u sklopu Nestlé Happily Healthy Project-a, učestvovalo je gotovo 60.000 ljudi iz Australije. Na čelu projekta bio je dr. Anthony Grant, psiholog  koji je na kraju studije zaključio:

“Nauka nam kaže da dodir ima vrlo važan uticaj na telesno i mentalno zdravlje. Dokazano je da dodir snižava krvni pritisak i stopu otkucaja srca, povećava imuni sistem i ublažava bol.

Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tera ljude da se osećaju sigurno i koji snižava količinu kortizola čime se smanjuje stres i usamljenost.” - navodi doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading