Evo kako da što bolje podnesete vrućine! Voda, voće, povrće, više sna...

Autor: tanjug

Lifestyle

11.07.2020

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je danas temperatura dostigla 34. podeok, a tropske vrućine, kažu za Tanjug u Hitnoj pomoći, loše utiču i na zdrave, a još više na hronične i psihijatrijske bolesnike, kao i na decu i starije. Tokom dana Hitna pomoć primila je više poziva građana koji su imali tegobe kao posledicu današnje visoke temperature, tako da je bilo onih koji su se javljali zbog pada pritiska, dehidratacije ili tahikardije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija


Visoke temperature stvaraju nervozu, naročito kod psihijatrijskih bolesnika, zbog znojenja gubi se tečnost što može dovesti do dehidratacije ili pada pritiska, nisu povoljne ni za osobe koje imaju česte migrene, a još više negativno utiču na one koji imaju visoku temperaturu zbog virusa ili dijareju.

Vrućine teže podnose deca i stariji, kažu u Hitnoj, zbog bržeg gubitka tečnosti oni brže i dihidriraju.


Da bismo se osećali zdravo i funkcionalno tokom tropskih dana, doktori u Hitnoj pomoći preporučuju da se pije više vode ili prirodnih čajeva, jede voće i povrće, smanji fizička aktivnost i više spava.

Čaj od hibiskusa, na primer, kažu doktori, snižava pritisak, dok voće i povrće nadokanđuje izgubljenu tečnost.
RepublikaFoto: freeimages.com


Nikako ne preporučuju da se konzumiraju gazirana i energetska pića, kafa, alkohol, cigarete.

- Što prirodnije, to bolje za vrućine, znači voda, voće, povrće, minerali, jake limunade, voćni miksovi - preporuka je doktora.

Tokom tropskih dana trebalo bi izbegavati teretane, jer ogroman fizički napor može da izazove u teretani moždane i srčane udare.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading